Ahi Evran'ın Hekimlere Şed Kuşatma Törenini Betimleyen Çini Minyatür Tablo Sergilendi

SANAT 04.08.2022 - 13:56, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Ahi Evran'ın Hekimlere Şed Kuşatma Törenini Betimleyen Çini Minyatür Tablo Sergilendi

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) Tıp Fakültesi binası duvarına, Selçuklu ve Osmanlı döneminde hekimlerin şed kuşanmasını içeren çini minyatür tablo konuldu.Tablo Kırşehirli Ressam ve Heykeltraş Sercan Bayram ve eşi Aslıhan Bayram tarafından 2,5 ayda tamamlandı.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi binası çok değerli bir sanat eseri ile buluştu.Belki yüzyıllar sonra önemli bir eser olarak anılacak olan ve üzerinde Türk-İslam Dünyası tıp ve tedavi çalışmları ile birlikte Ahi Evran-ı Veli tarafından hekimlere şed kuşatma töreninin betimlendiği eser fakülte binasında sergilenmeye başladı.     7x 2,8 metre ebatlarındaki çini eseri eşi Aslıhan Bayram ile birlikte 2,5 ayda tamamladıklarını belirten Sercan Bayram, '' Bu çalışmada İslam Tıbbının önemli hekimlerinden İbn-i Sina’nın silüetini, Selçuklu Döneminden Kayseri Gevher Nesibe Darüşşifasının taç kapısı ve yılan sembolünü, Çankırı Cemaleddin Ferruh Şifahanesindeki yılan sembolünü, Osmanlı Döneminden Sabuncuoğlu Şerefeddin’in çizimleriyle tasvir edilen bazı tıbbi uygulamaları ve Ahilik teşkilatının ustalık töreni olan şed kuşanma törenini görmek mümkündür. Bu görsellerde Ahilik teşkilatında olan usta-çırak eğitim modeli ile Şed Kuşatmanın, Tıp eğitiminde de var olduğu görülüyor'' ifadelerini kullandı.     Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi binasına yapılan Çini’yi ziyaret etti.Çini eserinin fiziki özellikleri hakkında bilgi veren Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Arif Hüdai Köken, “Çini 7 metre x 2,80 metre ebatlarında olup gerek sanatsal nitelik, gerekse de işçilik açısından Türkiye’de eşsiz bir yere sahiptir.” dedi. 3 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleşen ziyarette Rektör Karakaya’ya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, daire başkanları ile akademik ve idari personel eşlik etti.     Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi binasına yapılan Çini’yi ziyaret etti. 3 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleşen ziyarette Rektör Karakaya’ya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, daire başkanları ile akademik ve idari personel eşlik etti.     Çini eseri hakkında Çini Ustası Sercan Bayram’dan bilgiler alan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, sanata her zaman önem verdiklerini belirterek Çini eserinin Tıp Fakültemize ayrı bir görsellik kazandırdığını söyledi. Çini eserinin Tıp Tarihini anlatması bakımından Tıp Fakültesi binasına yapılmasının dikkat çekici olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, bu eserin üniversitemize kazandırılmasında emeği olan Çini Ustaları Sercan Bayram ile Aslıhan Bayram’a, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’e, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Özyurt’a, Tıp Tarihçilerinden Prof. Dr. İlter Uzel’e, Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Arif Hüdai Köken ile Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kıran’a teşekkür etti. Ziyaret sonunda Üniversite Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve beraberindekiler Çini eseri önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) Tıp Fakültesi binası duvarına, Selçuklu ve Osmanlı döneminde hekimlerin şed kuşanmasını içeren çini minyatür tablo konuldu.Tablo Kırşehirli Ressam ve Heykeltraş Sercan Bayram ve eşi Aslıhan Bayram tarafından 2,5 ayda tamamlandı.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi binası çok değerli bir sanat eseri ile buluştu.Belki yüzyıllar sonra önemli bir eser olarak anılacak olan ve üzerinde Türk-İslam Dünyası tıp ve tedavi çalışmları ile birlikte Ahi Evran-ı Veli tarafından hekimlere şed kuşatma töreninin betimlendiği eser fakülte binasında sergilenmeye başladı.

 

 

7x 2,8 metre ebatlarındaki çini eseri eşi Aslıhan Bayram ile birlikte 2,5 ayda tamamladıklarını belirten Sercan Bayram, '' Bu çalışmada İslam Tıbbının önemli hekimlerinden İbn-i Sina’nın silüetini, Selçuklu Döneminden Kayseri Gevher Nesibe Darüşşifasının taç kapısı ve yılan sembolünü, Çankırı Cemaleddin Ferruh Şifahanesindeki yılan sembolünü, Osmanlı Döneminden Sabuncuoğlu Şerefeddin’in çizimleriyle tasvir edilen bazı tıbbi uygulamaları ve Ahilik teşkilatının ustalık töreni olan şed kuşanma törenini görmek mümkündür. Bu görsellerde Ahilik teşkilatında olan usta-çırak eğitim modeli ile Şed Kuşatmanın, Tıp eğitiminde de var olduğu görülüyor'' ifadelerini kullandı.

 

 

Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi binasına yapılan Çini’yi ziyaret etti.Çini eserinin fiziki özellikleri hakkında bilgi veren Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Arif Hüdai Köken, “Çini 7 metre x 2,80 metre ebatlarında olup gerek sanatsal nitelik, gerekse de işçilik açısından Türkiye’de eşsiz bir yere sahiptir.” dedi. 3 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleşen ziyarette Rektör Karakaya’ya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, daire başkanları ile akademik ve idari personel eşlik etti.

 

 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi binasına yapılan Çini’yi ziyaret etti. 3 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleşen ziyarette Rektör Karakaya’ya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, daire başkanları ile akademik ve idari personel eşlik etti.

 

 

Çini eseri hakkında Çini Ustası Sercan Bayram’dan bilgiler alan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, sanata her zaman önem verdiklerini belirterek Çini eserinin Tıp Fakültemize ayrı bir görsellik kazandırdığını söyledi. Çini eserinin Tıp Tarihini anlatması bakımından Tıp Fakültesi binasına yapılmasının dikkat çekici olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, bu eserin üniversitemize kazandırılmasında emeği olan Çini Ustaları Sercan Bayram ile Aslıhan Bayram’a, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’e, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Özyurt’a, Tıp Tarihçilerinden Prof. Dr. İlter Uzel’e, Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Arif Hüdai Köken ile Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kıran’a teşekkür etti.

Ziyaret sonunda Üniversite Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve beraberindekiler Çini eseri önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.