Vatandaş 10 TL Tasarruf İçin Saatlerce Kuyrukta

Hani ''Eskiden kuyruklar vardı'' diyen amcalarımız teyzelerimiz var ya...

 

İşte onlar yine kuyruklarda.

 

Üstelik bu kez karaborsa da yok.

 

Eskiden alım güçleri vardı ama ürünler karaborsadaydı.

 

Şimdi ise durum biraz daha farklı...

 

Vatandaş 10 TL tasarruf için saatlerce kuyrukta bekliyor.

 

Bilindiği gibi zincir marketlerde 5 Litrelik ayçiçek yağı minimum 109.9 TL'den satışa sunuluyor.

 

Toprak mahsülleri ofisinde ise 5 Litrelik ayçiçek yağı 99,9 TL'den satışa sunuluyor.

 

İnsanlar ortalama 1 ay kullanacakları ayçiçek yağından 10 TL tasarruf etmek için saatlerce kuyrukta bekliyorsa sözün bittiği yerdeyiz.

 

Binlerce yıl üretimin merkezi olmuş, çevre ülkelere binlerce yıl boyunca tarımsal ürün ihraç etmiş ve beslemiş Anadolu topraklarında; tarımsal ürünler için metrelerce kuyruk oluşuyorsa gerisini siz düşünün.

 

Bir tarafta tahıl ambarı olan Kırşehir'de 1 TL ekmek için sırada bekleyen insanlar, bir tarafta yine tahıl ambarı Konya'da, ucuz un almak için bekleyen insanlar.

 

Yani kendi ürettiği ürün için insanlar ''yokluk kuyruğuna'' giriyor.

 

Neredeyse Konya büyüklüğüne sahip olan Hollanda, Türkiye'nin 6 katı daha fazla tarım ürünü ihracatı gerçekleştirirken, tarımsal üretim merkezlerinde yaşayan vatandaşlar, tarımsal ürünler için kuyruğa giriyorsa burada yanlış ekonomi ve tarım politikaları var.

 

İnsanlar toğrağını terkedip iş bulma umuduyla kentlere göç ediyorsa çok çok yanlış giden şeyler var.

 

En azından kendimize yeten bereketli Anadolu topraklarına sahibiz diyorduk ancak o toprakları işleyecek ve o topraklarda üretim gerçekleştirecek birimleri bir araya getirecek ya da onlara yön verecek akıldan yoksunuz.

 

Elektronik ürünlerde ve enerjide dışa bağımlı bir ülkeydik ama tarımda da dışa bağımlı bir ülke haline gelmeye başladık.   Tüm dünyanın sahip olmak için en çok savaştığı Anadolu gibi bereketli topraklarda; un , ekmek ve yağ için kuyruğa giren bir toplum haline geldiysek vay halimize.

 

Ömer Duran