Kırşehir O Projede Pilot İl Oldu

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Kırşehir'in pilot il ilan edildiği ''Alım Garantili Sözleşmeli Tarımsal Üretim Protokolü'' imza töreninde , Türkiye'nin tarım ürünleri ithal etmesine dair yapılan eleştirilere yanıt verdi ''ihracatımız ithalattan fazla''

Kırşehir'de bir dizi ziyarette bulunan ve seçim bürosu açılışına katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli , Kırşehir'in pilot il olduğu ''Kırşehir Belediyesi ile Alım Garantili Sözleşmeli Tarımsal Üretim Protokolü'' sözleşme imza töreninde konuştu.

Bakan Pakdemirli, bir otelde gerçekleştirilen "Kırşehir Belediyesi ile Alım Garantili Sözleşmeli Tarımsal Üretim Protokolü" imza töreninde yaptığı konuşmada, Kırşehir'in tarım ve hayvancılık konusunda çok önemli bir şehir ve Ahiliğin de doğduğu kent olduğunu belirtti.

AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ DEVAM ETTİRSEYDİK SEBZE , MEYVE VE DİĞER PROBLEMLERİMİZ OLMAYACAKTI

Ahilik kültürünün sürdürebilmesinin önemine değinen Pakdemirli, "Eğer biz bugün Ahilik kültürünü sürdürebilseydik, bugün sebze, meyve ve diğer problemlerimiz olmayacaktı." ifadesini kullandı.

BUZDOLABINIZ BOŞSA HEPSİ BOŞ

Her konuşmasında tarımın, savunma sanayiinden daha önemli olduğunu söylediğini anımsatan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu salonda olan herkes benim için bir orgeneraldir, bir genelkurmay başkanıdır. Memleket olarak her şeyiniz olabilir. Uçaklarınız, roketiniz olabilir. Ama buzdolabı boşsa bunların hepsi boş. O yüzden sizler Türkiye için çok önemlisiniz, değerlisiniz. Bugüne kadar Türkiye'nin bir başarısı var. Bu başarıyı daha yukarı çıkarmak için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Tarımı olmayan ülke mutfağı olmayan eve benzer. Toprağın da tarımın da siyasetini yapmamamız lazım. Ama en çok siyaseti tarımda görüyoruz. Herkes her şeyi biliyor bu işte. Tabii, eleştiri olacak ama bu eşleştiriler boş eleştiri olmamalı."

Zaman zaman Türkiye'nin buğdaya, samana muhtaç edildiği şeklinde yanlış eleştirilerin olduğunu aktaran Bakan Pakdemirli, Türkiye'de 66 milyon ton kaba yem bulunduğunu, 9 bin ton saman ithalatının siyasi malzeme haline getirildiğini belirtti.

İHRACATIMIZ İTHALATTAN FAZLA

Türkiye'nin 24,5 milyon ton üretimi, 19 milyon ton tüketimiyle buğdaya muhtaç bir ülke olmadığını anlatan Pakdemirli, zaman zaman makarna ve buğday fabrikaları için ithalat yapıldığını ifade etti.

İthalatın da ihracatın da olacağını belirten Pakdemirli, "Türkiye'nin 18 milyar dolara yaklaşan ihracatı, 12 milyar dolar da ithalatı vardır. Türkiye tarım ürünleri konusunda net ihracatçı konumundadır. Birleşmiş Milletlerin rakamlarına göre, tarımsal gayrisafi milli hasılada Türkiye Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada. Toprak kaynağı bakımından baktığımızda 17. sırada. Topraklarımız küçük olduğu halde, çevresindeki olaylara rağmen kendisini 7. sıraya yükseltmiş." diye konuştu.

KIRŞEHİR PİLOT İL OLDU

Konuşmanın ardından Bakan Pakdemirli, Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkezi Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz tarafından Alım Garantili Sözleşmeli Tarımsal Üretim Protokolü imzalandı.

Proje ile ilgili açıklamada bulunan Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, '' Ürün Alım Garantili Tarımsal Üretim' projesi ile, Türkiye'de ilk defa pilot şehir olarak Kırşehir belirlenmiş olup, bu protokolle birlikte Kırşehir Belediyesi tarafından tohumların yüzde 50'si hibe edilecek. Domates, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, fasulye ve nohut olmak üzere toplam 5 ürün, çiftçilerimiz tarafından ürettiklerinde direkt Tarım Kooperatifleri tarafından piyasa değerinden alınacak. Çiftçilerimizin gübre ve mazot ihtiyaçları Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından düşük maliyetle karşılanacaktır. Bu proje ilk kapsamda 20 bin dönüm tarımsal alanda pilot olarak yapılacaktır. İlerleyen yıllarda bu uygulama genişleterek devam edecektir."