Sayın Varank, Bilimin de İlimin de Merkezi Kırşehir'dir

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, toplu açılışı gerçekleştirilen 13 proje için Yozgat'a gitti.Varank buradaki konuşmasında, '' Eğitimden tarıma, kırsal kalkınmadan turizme kadar birçok alanı ilgilendiren bu projelerin toplam yatırım tutarı 28 milyon lirayı buluyor." dedi.

 

Başında olduğu Bakanlık ve ona bağlı kurumlarıyla Yozgat'ın gelişip kalkınması için çalıştıklarını vurgulayan Varank, ''Enflasyon sorunu elbette hepimizin de canımızı acıtıyor. Ama emin olun bu sorunun çok büyük bir kısmı küresel piyasalardaki dalgalanmalardan kaynaklı. İnşallah yakın zamanda enflasyonu da kontrol altına alarak ülkemizi 2023 hedeflerine çok daha hızlı ulaştıracağız’’ ifadelerini kullanırken sözlerine şu şekilde devam etti :

 

‘’Bizler de bu desteği karşılıksız bırakmamak için var gücümüzle Yozgat'ın imkan ve kabiliyetlerini artıracak yatırımlar yaptık. 2002'de ilimizde sadece bir OSB varken biz bu sayıyı 35 milyon liralık yatırımla 4'e çıkardık. Sorgun İŞGEM ve Bozok Üniversitesi Kuluçka merkezi projelerini hayata geçirdik. Bilime, teknoloji üretmeye meraklı gençleri bulmak, onların kapasitelerini ortaya çıkarmak amacıyla şehrimizde Dene-yap Teknoloji Atölyesi kurduk.

 

Bilim ve gençlik Milli Teknoloji Hamlesi'nin iki önemli odak alanı. Gençlerimizin, bilim ve teknoloji konusundaki yetkinliklerini artırmak üzere atılımlarımıza devam ediyoruz. Bu doğrultuda, Yozgat için güzel bir müjdeyi, bu kürsüden sizinle paylaşmak istiyorum. TÜBİTAK'ın Yozgat Belediyemizle yapacağı iş birliği çerçevesinde Yozgat'a bir bilim merkezi kurma kararı aldık. Bugün projeye ait imzaları atarak gençlerimizi bilim ve teknolojiyle buluşturacağımız merkezin kurulumuna hızlıca başlayacağız. Yaklaşık 18 milyon lira yatırımla kurulacak olan bilim merkezi, Çekerek ve Yozgat olmak üzere iki farklı yerleşkeden oluşacak. Çekerek yerleşkesini bu yaz, Yozgat Merkez yerleşkesini ise önümüzdeki yıl hizmete açacağız. Bu merkezlerde Milli Teknoloji Hamlesi'ne katkı sağlayacak geleceğin bilim insanlarını, mühendislerini ve teknoloji girişimcilerini yetiştireceğiz."   BİLİMİN DE İLİMİN DE MERKEZİ KIRŞEHİR’DİR Yazımın üst kısmı ; işin haber tarafı… Gelelim asıl bölüme ! Sayın Bakan belki Karadenizli olduğu için bilmez ; Anadolu’da ilimin de bilimin de merkezi Kırşehir’dir.Başka hiçbir yerde olmayan dünyanın ilk astronomi merkezi ile bu hakikat tescillenmiştir.Cacabey Gök Medresesi, Dünya’da ilktir ve Kırşehir’in bilim merkezi oluğunun adeta simgesel abidesidir.

 

Kendisi aslında Çorum’da doğan ancak vali olarak atandığı Kırşehir’de bilimsel çalışmalar yapmak Dünyanın ilk Gök Medresesi’ni kuran Cacabey, aynı zamanda önemli bir bilim adamıdır.

 

O dönem Kırşehir’deki ilim abideleri ve çalışmaları Cacabey ile de sınırlı değildir.Öncesinde, bir ilim hazinesi olan Ahi Evran-ı Veli hazretleri, felsefe ve tıp alanında çalışmaları yapmış ve bu alanlarda öğrencilerine ders vererek çok sayıda ilim adamı yetişmesine vesile olmuştur.

 

Bizim Aşık Paşamız vardır ki çok önemli bir dil bilimci, şair ve yazardır.Kendisi aynı zamanda Kimya ile ilgili bir risale de kaleme almıştır.Yani bilim yönü de vardır.

 

Mesela Ahmed-i Gülşehri , dönemin en önemli şairlerinden birisi olmak ile birlikte Matematik ve felsefe alanında da çalışmaları vardır.

 

Anadolu’da ilim ya da bilim denildiğinde akla Kırşehir gelmelidir çünkü sadece  tarihsel olarak değil aynı zamanda güncel olarak da bunu en iyi yansıtan ve bu alanda göstergeleri olan bir örnek şehirdir.

 

Cumhuriyetin henüz ilk yıllarında bünyesinde barındırdığı Öğretmen okulu ile İç Anadolu Bölgesi’ndeki gençleri birer öğretmen olarak yetiştiren ve bunların eğitim ve öğretim için Anadolu’nun dört bir tarafına dağılmasına vesile olarak ülkemizin eğitim ve öğretimde önemli bir noktaya gelmesindeki yegane paylardan birisi de Kırşehir’e aittir.

 

Eğitim ve öğretimdeki başarıları ile adından söz ettiren Kırşehir; okuttuğu ve yetiştirdiği nesillerle  , devletine ve ülkesine en iyi şekilde hizmet etmeye devam etmektedir.

 

Hal böyle olunca, bir bilim merkezi yapılacaksa bunun yeri de Kırşehir olmalıdır.Tabi ki Yozgat da bizim ilimizdir, yapılmasın demiyoruz ama özellikle Yozgat’a sürekli olarak bir yatırım yapma hevesi içerisindeki iktidar sahiplerinin yatırım konusunda biraz daha eşitlikçi ve paylaştırıcı bir yaklaşım içerisinde olması gerekir.

 

Daha geçtiğimiz aylarda, Ankara-Sivas hızlı tren hattı konusunda, Kırşehir’e yapılan haksızlıktan ve devletin sırf siyasi hırs uğruna nasıl zarara uğratıldığından bahsetmiştim.

 

Kırşehir’e yönelik bu tutum ; siyasi bir cezalandırmanın ötesinde kökleri Menderes dönemine kadar uzanan bir cezalandırma ve mahrum bırakma geleneği halini almıştır.

 

Bugün yaşananlar da bu geleneğin tezahüründen başka bir şey değildir.Nitekim sadece CHP’yi tercih ettiği için değil AK Parti döneminde de gerek hızlı tren olsun gerek sanayi yatırımları noktasında olsun bölgedeki bütün girişimler başta Yozgat olmak üzere çevre illere yönlendirilmiş ve Kırşehir bu gelişmelerden mahrum bırakılmıştır.

 

Zira Sayın Bakan Varank da Yozgat’taki açıklamaları ile bunu açıkça ifade etmektedir.Çünkü bahsettiği yatırımlar 20 yıllık AK Parti iktidarının birikimidir.Yani Kırşehir, AK Parti’de olduğu dönemde de yapılması gereken çok sayıda yatırımdan mahrum bırakılmıştır.Kırşehir’e katma üretimi anlamında herhangi bir değer kazandırmadığı gibi üretim alanları da özelleştirilerek satılmış ve buradan gelen kaynaklarla beton ekonomisini canlı tutmak adına ölü yatırımlar gerçekleştirilmiştir.

 

Bakan Varank’a şunu hatırlatmak gerekir : Ne yatırımlarınız ne de siyasi yaklaşımlarınız; Kırşehir’in ilim ve bilim merkezi olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir, Kırşehir’in Ahiliğin başkenti olduğu hakikatine darbe vuramayacaktır.   Kırşehir aynı zamanda ozanlar diyarıdır, tarih ve kültür şehridir.Sanayi ve Teknoloji Bakanına bu gerçekleri hatırlatmak biraz garip gelse de anlamakta güçlük çeken ve idrak etmek istemeyenlere hatırlatmayı da vazife biliriz.

 

Sayın Bakan ! Kırşehir,   sizi ve mensubu bulunduğunuz siyasal örgütü daima bu anlayışıyla hatırlayacak ve bunlardan ciddi şekilde ders çıkaracaktır. Ömer Duran