Arz Fazlası Soğanlar Çürümeye Terk Edildi

EKONOMİ 10.04.2022 - 11:27, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Arz Fazlası Soğanlar Çürümeye Terk Edildi

Yanlış tarım politikaları nedeniyle üretimdeki dengenin bir türlü sağlanamadığı ülkemizde üretimi az yapılan ürünler yüksek fiyatlara satılırken üretim fazla yapılan ürünler ise çürümeye terk ediliyor.

Artan girdi maliyetleri ve tarım politikaları nedeniyle tarımsal üretimde dengesizlik yaşanan ülkemizden gelen manzaralar da korkunç.Pazarda domatesin kilogramı 30 TL'yi, patlıcanın kilogramı 35 TL'yi , Biberin kilogramı 40 TL'yi bulurken arz fazlası ürünler ise arazilere bırakılarak çürümeye terk ediliyor.Aksaray'da Organize Sanayi Bölgesi Kırımlı mevkiinde iki farklı araziye yaklaşık 40 ton kuru soğan döküldü.Soğanların tarlada 50 kuruşa kadar düştüğü ancak alıcısı olmadığı için çürümeye terk edilidiği öne sürülüyor.Marketlerdeki soğan satış fiyatı ise kilogram başına 10 TL'yi buluyor.Hal böyle olunca çiftçiler de gelecek yıl için soğan üretilmeyeceğini ve bu durum karşısında önümüzdeki yıllarda soğanın da oldukça pahalı tüketileceğini belirttiler.     ''500 BİN LİRA ZARARIMIZ OLMUŞTUR'' Uygun fiyata rağmen ürünlerini satamadıklarını belirten çiftçi Ömer Çayır “Piyasayı şişirdiler. Köyde 200 ton soğan elimizde kaldı. Soğanın kilosunu 2 liradan vermemize rağmen alan yok. Marketlerle arada uçurum var. Kasım ayından beri ürünleri elimizden çıkartamıyoruz. Mallarımızın çoğu çürüdü. 500 bin lira zararımız olmuştur şimdiye kadar” dedi.   ''BİZE STOKÇU DİYORLAR AMA ALAN YOK''  Hakan Sarıbaş isimli bir soğan üreticisi ‘stokçu’ olarak anılmaktan rahatsızlık duyduklarının altını çizerek, “Arada kim var, ne var? Üretici olarak onu biz de bilmiyoruz. Biz soğanı getirdik, depoya koyduk, getirdiğimizden beri bu beşinci işçiliğimiz. Beş kere aktarıp, döndürdük. Biz burada 1-2 liraya, alıcı bulamıyoruz. Marketlerde 10 liraya satıyorlar. Soğanın bize buradaki bize maliyeti 4 lira. Biz bunun üstüne çıkamıyoruz. Zaten kimse de almıyor. Bize ‘stokçu’ diyorlar ama gelsinler vereyim 4 liraya. Alan yok” ifadelerini kullandı.   ''MARKETLERDEKİ FİYATLARA ŞAŞIRIYORUZ'' Bir diğer üretici Serhat Çoban da, “Buradaki soğanlar dokuzuncu aydan beri depolanmış durumdalar. Soğanın maliyeti şu durumda kilo başı 1.5-2 lirayı buluyor. Depoya gelince maliyet 4 lirayı buluyor. Soğan satılmıyor. Marketlerdeki fiyatlara çok şaşırıyoruz. 10 lira gerçekten çok müthiş bir fiyat” diye konuştu. 
Yanlış tarım politikaları nedeniyle üretimdeki dengenin bir türlü sağlanamadığı ülkemizde üretimi az yapılan ürünler yüksek fiyatlara satılırken üretim fazla yapılan ürünler ise çürümeye terk ediliyor.

Artan girdi maliyetleri ve tarım politikaları nedeniyle tarımsal üretimde dengesizlik yaşanan ülkemizden gelen manzaralar da korkunç.Pazarda domatesin kilogramı 30 TL'yi, patlıcanın kilogramı 35 TL'yi , Biberin kilogramı 40 TL'yi bulurken arz fazlası ürünler ise arazilere bırakılarak çürümeye terk ediliyor.Aksaray'da Organize Sanayi Bölgesi Kırımlı mevkiinde iki farklı araziye yaklaşık 40 ton kuru soğan döküldü.Soğanların tarlada 50 kuruşa kadar düştüğü ancak alıcısı olmadığı için çürümeye terk edilidiği öne sürülüyor.Marketlerdeki soğan satış fiyatı ise kilogram başına 10 TL'yi buluyor.Hal böyle olunca çiftçiler de gelecek yıl için soğan üretilmeyeceğini ve bu durum karşısında önümüzdeki yıllarda soğanın da oldukça pahalı tüketileceğini belirttiler.

 

 

''500 BİN LİRA ZARARIMIZ OLMUŞTUR''

Uygun fiyata rağmen ürünlerini satamadıklarını belirten çiftçi Ömer Çayır “Piyasayı şişirdiler. Köyde 200 ton soğan elimizde kaldı. Soğanın kilosunu 2 liradan vermemize rağmen alan yok. Marketlerle arada uçurum var. Kasım ayından beri ürünleri elimizden çıkartamıyoruz. Mallarımızın çoğu çürüdü. 500 bin lira zararımız olmuştur şimdiye kadar” dedi.

 

''BİZE STOKÇU DİYORLAR AMA ALAN YOK''

 Hakan Sarıbaş isimli bir soğan üreticisi ‘stokçu’ olarak anılmaktan rahatsızlık duyduklarının altını çizerek, “Arada kim var, ne var? Üretici olarak onu biz de bilmiyoruz. Biz soğanı getirdik, depoya koyduk, getirdiğimizden beri bu beşinci işçiliğimiz. Beş kere aktarıp, döndürdük. Biz burada 1-2 liraya, alıcı bulamıyoruz. Marketlerde 10 liraya satıyorlar. Soğanın bize buradaki bize maliyeti 4 lira. Biz bunun üstüne çıkamıyoruz. Zaten kimse de almıyor. Bize ‘stokçu’ diyorlar ama gelsinler vereyim 4 liraya. Alan yok” ifadelerini kullandı.

 

''MARKETLERDEKİ FİYATLARA ŞAŞIRIYORUZ''

Bir diğer üretici Serhat Çoban da, “Buradaki soğanlar dokuzuncu aydan beri depolanmış durumdalar. Soğanın maliyeti şu durumda kilo başı 1.5-2 lirayı buluyor. Depoya gelince maliyet 4 lirayı buluyor. Soğan satılmıyor. Marketlerdeki fiyatlara çok şaşırıyoruz. 10 lira gerçekten çok müthiş bir fiyat” diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.