Buğdayın Ana Vatanı Türkiye Tarihinde İlk Kez Hindistan'dan Buğday İthal Etti

EKONOMİ 12.05.2022 - 13:07, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Buğdayın Ana Vatanı Türkiye Tarihinde İlk Kez Hindistan'dan Buğday İthal Etti

Türkiye, Hindistan’dan 50 bin ton buğday siparişi vererek, tarihinde ilk kez bu ülkeden buğday ithal etmeye başladı.

Buğdayın ana vatanı Türkiye'de ekim alanları giderek azalırken Hindistan son 20 yılda buğdayı stratejik bir öncelik olarak aldı ve kalabalık nüfusunu doyurup, ihracatını artıracak üretim kapasitesine ulaştı. Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle oluşan boşluğu değerlendiren Hindistan, ihracatını ve gelirini buğday sayesinde artırdı. Türkiye de  50 bin tonluk buğday siparişi ile Hindistan'dan buğday ithal eden ülkeler arasına katıldı.   HİNDİSTAN'DAN POZİTİF, TÜRKİYE'DE NEGATİF BİR SEYİR İZLENİYOR Hindistan'ın son 20 yıllık tarım politikasına bakıldığında ülkede bir başarı hikayesi yazıldığı görülüyor. Stratejik planlama ile buğday üretimi 2006'da 75.8 milyon ton iken 2021'de 94.88 milyon tona yükseltildi. Verimlilik yüzde 20 artırıldı. Türkiye'de ise tam tersi bir durum yaşanıyor. Verim yerinde sayarken, 2005'te 18.5 milyon ton olan buğday üretimimiz 2021 itibarıyla 17.6 milyon tona geriledi ve Türkiye ithalata mecbur hale geldi. Hindistan'ın ihraç ettiği buğdayın fiyatına son olarak geçen hafta yüzde 15 daha zam geldi.  
Türkiye, Hindistan’dan 50 bin ton buğday siparişi vererek, tarihinde ilk kez bu ülkeden buğday ithal etmeye başladı.

Buğdayın ana vatanı Türkiye'de ekim alanları giderek azalırken Hindistan son 20 yılda buğdayı stratejik bir öncelik olarak aldı ve kalabalık nüfusunu doyurup, ihracatını artıracak üretim kapasitesine ulaştı.

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle oluşan boşluğu değerlendiren Hindistan, ihracatını ve gelirini buğday sayesinde artırdı. Türkiye de  50 bin tonluk buğday siparişi ile Hindistan'dan buğday ithal eden ülkeler arasına katıldı.

 

HİNDİSTAN'DAN POZİTİF, TÜRKİYE'DE NEGATİF BİR SEYİR İZLENİYOR

Hindistan'ın son 20 yıllık tarım politikasına bakıldığında ülkede bir başarı hikayesi yazıldığı görülüyor. Stratejik planlama ile buğday üretimi 2006'da 75.8 milyon ton iken 2021'de 94.88 milyon tona yükseltildi. Verimlilik yüzde 20 artırıldı. Türkiye'de ise tam tersi bir durum yaşanıyor. Verim yerinde sayarken, 2005'te 18.5 milyon ton olan buğday üretimimiz 2021 itibarıyla 17.6 milyon tona geriledi ve Türkiye ithalata mecbur hale geldi. Hindistan'ın ihraç ettiği buğdayın fiyatına son olarak geçen hafta yüzde 15 daha zam geldi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.