Çemaş da Güneş Enerjisine Geçti

TEKNOLOJİ 07.06.2021 - 22:18, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Çemaş da Güneş Enerjisine Geçti

Kırşehir'in en önemli sanayi kuruluşlarından Çemaş Döküm Sanayi A.Ş fabrikasının elektrik ihtiyacı için kurduğu 6 MW’lık güneş enerjisi santrali elektrik üretimine başladı.

Işıklar Enerji ve Yapı Holding iştiraklerinden Çemaş Döküm Sanayi A.Ş, Türkiye’nin ilk Bifacial (Çift Yüzeyli) Güneş Enerjisi Santrali’ni (GES) hizmete açtı. Şirketin Kırşehir’deki fabrika sahası içinde, 80 dönümlük alanda kurduğu 6 MW’lık son teknoloji GES tesisinin kabulü, TEDAŞ heyetince yapıldı. 2 milyon 868 bin dolara mal olan tesis, döküm fabrikasının gündüz saatlerinde tükettiği elektrik enerjisini güneş panelleriyle üretecek.     ELEKTRİK MALİYETİ DÜŞÜRÜLECEK   Işıklar Enerji ve Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, üretim aşamalarında ve iş süreçlerinde çevreci bir yaklaşım benimsediklerini kaydederek, hizmete alınan GES ile Çemaş’ın döküm faaliyetlerindeki ergitme safhasında yer alan indüksiyon ve döküm ocaklarında kullanılan yüksek miktarlardaki elektrik enerjisi maliyetlerini de düşüreceklerini söyledi.      Santral, 5900 kWe elektrik enerjisi üretecek. Şirketin, yıllık enerji ihtiyacının 10.504.000 kWh kadarını söz konusu GES’ten sağlaması bekleniyor. Böylelikle yıllık enerji maliyetinin 800 bin dolar civarında azalacağı hesaplanıyor.
Kırşehir'in en önemli sanayi kuruluşlarından Çemaş Döküm Sanayi A.Ş fabrikasının elektrik ihtiyacı için kurduğu 6 MW’lık güneş enerjisi santrali elektrik üretimine başladı.

Işıklar Enerji ve Yapı Holding iştiraklerinden Çemaş Döküm Sanayi A.Ş, Türkiye’nin ilk Bifacial (Çift Yüzeyli) Güneş Enerjisi Santrali’ni (GES) hizmete açtı. Şirketin Kırşehir’deki fabrika sahası içinde, 80 dönümlük alanda kurduğu 6 MW’lık son teknoloji GES tesisinin kabulü, TEDAŞ heyetince yapıldı. 2 milyon 868 bin dolara mal olan tesis, döküm fabrikasının gündüz saatlerinde tükettiği elektrik enerjisini güneş panelleriyle üretecek.

 

 

ELEKTRİK MALİYETİ DÜŞÜRÜLECEK

 

Işıklar Enerji ve Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, üretim aşamalarında ve iş süreçlerinde çevreci bir yaklaşım benimsediklerini kaydederek, hizmete alınan GES ile Çemaş’ın döküm faaliyetlerindeki ergitme safhasında yer alan indüksiyon ve döküm ocaklarında kullanılan yüksek miktarlardaki elektrik enerjisi maliyetlerini de düşüreceklerini söyledi. 

 

 

Santral, 5900 kWe elektrik enerjisi üretecek. Şirketin, yıllık enerji ihtiyacının 10.504.000 kWh kadarını söz konusu GES’ten sağlaması bekleniyor. Böylelikle yıllık enerji maliyetinin 800 bin dolar civarında azalacağı hesaplanıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.