Ceviz Kabuklarından Dezenfektan Ürettiler

BİLİM 18.05.2022 - 20:07, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Ceviz Kabuklarından Dezenfektan Ürettiler

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenleri, yeşil ceviz kabuğu atıklarından dezenfektan üretmeye başladı.

Ziraat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mevlüde Alev Ateş ve öğrencileri, yaklaşık bir yıl önce yeşil ceviz kabuğu atıklarından dezenfektan üretilmesi için laboratuvar ortamında çalışmaya başladı. Proje hakkında bilgiler veren Ateş, cevizin çöpe giden yüzde 50'lik kısmı olan yeşil kabuklarını değerlendirerek üretime kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.     Yeşil ceviz kabuklarından yapılan dezenfektanın yapılış aşamalarını tek tek anlatan Dr. Öğr. Üyesi Mevlide Alev Ateş, konuşmasına şöyle devam etti: "Laboratuvar ortamında yapılan üretimde cevizin yeşil kabukları soyulduktan sonra fırına konularak kurutuluyor. Özel kapta dövüldükten sonra toz haline getirilen yeşil ceviz kabukları, dezenfektan yapımında kullanılmak üzere belirli oranlarda kimyasallarla karıştırılıyor.Farklı çözücüler yardımıyla organik bileşiklerini ortaya çıkartıp bunun antimikrobiyal özelliğini kullanmayı hedefledik. Yaptığımız denemelerde, özellikle pandemi döneminde hayatımıza giren alkollü dezenfektanlara alternatif olarak organik, daha az kimyasal içeren bir dezenfektan üretmiş olduk."       Üniversite Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Kırşehir'de yılda yaklaşık 5 bin ton, Türkiye genelinde ise 325 bin ton cevizin kabuğunun çöpe atıldığını belirterek üniversitenin "jeotermal ve tarım" alanında pilot projelerinden biri olan Ceviz Odaklı Kalkınma Projesi ile cevizin artık sadece içi ile değil yeşil kabukları ile de üreticilere katma değer kazandırılacağını vurguladı.     Proje kapsamında üniversite-özel sektör iş birliğiyle yapılacak yatırımlar sayesinde çöpe gidecek tonlarca kabuktan dezenfektan ve sterilizasyon malzemesi üretilerek katma değer oluşturulması hedefleniyor.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenleri, yeşil ceviz kabuğu atıklarından dezenfektan üretmeye başladı.

Ziraat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mevlüde Alev Ateş ve öğrencileri, yaklaşık bir yıl önce yeşil ceviz kabuğu atıklarından dezenfektan üretilmesi için laboratuvar ortamında çalışmaya başladı. Proje hakkında bilgiler veren Ateş, cevizin çöpe giden yüzde 50'lik kısmı olan yeşil kabuklarını değerlendirerek üretime kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

 

 

Yeşil ceviz kabuklarından yapılan dezenfektanın yapılış aşamalarını tek tek anlatan Dr. Öğr. Üyesi Mevlide Alev Ateş, konuşmasına şöyle devam etti: "Laboratuvar ortamında yapılan üretimde cevizin yeşil kabukları soyulduktan sonra fırına konularak kurutuluyor. Özel kapta dövüldükten sonra toz haline getirilen yeşil ceviz kabukları, dezenfektan yapımında kullanılmak üzere belirli oranlarda kimyasallarla karıştırılıyor.Farklı çözücüler yardımıyla organik bileşiklerini ortaya çıkartıp bunun antimikrobiyal özelliğini kullanmayı hedefledik. Yaptığımız denemelerde, özellikle pandemi döneminde hayatımıza giren alkollü dezenfektanlara alternatif olarak organik, daha az kimyasal içeren bir dezenfektan üretmiş olduk."

 

 

 

Üniversite Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Kırşehir'de yılda yaklaşık 5 bin ton, Türkiye genelinde ise 325 bin ton cevizin kabuğunun çöpe atıldığını belirterek üniversitenin "jeotermal ve tarım" alanında pilot projelerinden biri olan Ceviz Odaklı Kalkınma Projesi ile cevizin artık sadece içi ile değil yeşil kabukları ile de üreticilere katma değer kazandırılacağını vurguladı.

 

 

Proje kapsamında üniversite-özel sektör iş birliğiyle yapılacak yatırımlar sayesinde çöpe gidecek tonlarca kabuktan dezenfektan ve sterilizasyon malzemesi üretilerek katma değer oluşturulması hedefleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.