Çobandan Şikayetçi Oldu, Kendisi Tutuklandı

YAŞAM 03.06.2023 - 14:51, Güncelleme: 03.06.2023 - 14:51
 

Çobandan Şikayetçi Oldu, Kendisi Tutuklandı

Kırşehir'de nohut ekili tarlasına iki kez zarar veren koyun sürüsünü ve çobanını yakalayan çiftçi , şikayetçi olduğu polis tarafından tutuklandı.

Olay Mucur İlçesi'nde meydana geldi.Tarlasında siyah nohut yetiştiren çiftçi, ürünlerine zarar verildiğini belirledi.Komşusuna ait güvenlik kamerasını inceleyen çiftçi, tarlaya bir koyun sürüsünün girdiğini ve nohutları yediğini fark etti.Daha sonra ise Mucur'da bulunan bir polis karakoluna giderek tarlasına zarar veren çobandan şikayetçi oldu. Çiftçi 3 gün sonra tekrar kontrol için tarlasına gittiğide aynı sürünün kalan nohutları da yediğini gördü.Çobanın yanına giden çiftçi, sürüyü neden tarlasında otlttığını sordu ve olay yerine polis çağırdı.Pişman olduğunu söyleyen çoban, çiftçiye zararı giderebileceğini söyledi ve şikayetçi olmaması için 3 kuzu verebileceğini söyledi.Daha sonra 3 kuzu çiftçinin aracına yüklendi.Arka bagajında bulunan kuzularla polis merkezine giden çiftçi, tarlasına zarar verildiğini ve zararın tazmini için de kuzuların kendisine çoban tarafından verildiğini belirterek çobanın suçunu ispatlamaya çalıştı.Polis merkezine çağrılan öoban ise çiftçinin kendisine silah çektiğini ve koyunlarını gasp ettiğini söyleyerek karşı şikayette bulunudu. Olay yargıya taşındı ve Cumhuriyet savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gasp suçuyla Mucur Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilen çiftçi, tutuklanarak cezaevine gönderildi.Kararı duyan çiftçi ve ailesi şoka uğradı.   ''HAYVANLARI YAKALAMA VE ALIKOYMA HAKKI VAR'' Konu ile ilgili açıklamada bulunan Tarım Hukuku Derneği başkanı Avukat Arsin DEMİR “Konu yargıya intikal etmiş, yargı en doğru ve hakkaniyetli kararı verecektir. Fakat mülkiyet hakkı kutsaldır hiç kimse başkasının taşınmazına ve tarım arazisindeki ürünlerine keyfi bir şekilde zarar veremez. Tarım ve gıda ürünlerinin çok ama çok önemli olduğu bir dönemde 1 kg nohut dahi ülkemiz için  kıymetlidir. Türk Borçlar Kanunu’na göre  sürü sahibi ve çobanın tazminat sorumluğu vardır ayrıca tarlaya koyun sokularak ürünlere zarar verilmesi de suçtur. Ayrıca yine Borçlar Kanunu 68.madde ”Bir kişinin hayvanı, başkasının taşınmazı üzerinde bir zarar verdiği takdirde, taşınmazın zilyedi, o hayvanı yakalayabilir, zararı giderilinceye kadar alıkoyabilir; hatta durum ve koşullar haklı gösteriyorsa hayvanı diğer yollarla etkisiz hâle getirebilir.” hükmü bulunmaktadır.
Kırşehir'de nohut ekili tarlasına iki kez zarar veren koyun sürüsünü ve çobanını yakalayan çiftçi , şikayetçi olduğu polis tarafından tutuklandı.

Olay Mucur İlçesi'nde meydana geldi.Tarlasında siyah nohut yetiştiren çiftçi, ürünlerine zarar verildiğini belirledi.Komşusuna ait güvenlik kamerasını inceleyen çiftçi, tarlaya bir koyun sürüsünün girdiğini ve nohutları yediğini fark etti.Daha sonra ise Mucur'da bulunan bir polis karakoluna giderek tarlasına zarar veren çobandan şikayetçi oldu.

Çiftçi 3 gün sonra tekrar kontrol için tarlasına gittiğide aynı sürünün kalan nohutları da yediğini gördü.Çobanın yanına giden çiftçi, sürüyü neden tarlasında otlttığını sordu ve olay yerine polis çağırdı.Pişman olduğunu söyleyen çoban, çiftçiye zararı giderebileceğini söyledi ve şikayetçi olmaması için 3 kuzu verebileceğini söyledi.Daha sonra 3 kuzu çiftçinin aracına yüklendi.Arka bagajında bulunan kuzularla polis merkezine giden çiftçi, tarlasına zarar verildiğini ve zararın tazmini için de kuzuların kendisine çoban tarafından verildiğini belirterek çobanın suçunu ispatlamaya çalıştı.Polis merkezine çağrılan öoban ise çiftçinin kendisine silah çektiğini ve koyunlarını gasp ettiğini söyleyerek karşı şikayette bulunudu.

Olay yargıya taşındı ve Cumhuriyet savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gasp suçuyla  Mucur Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilen çiftçi, tutuklanarak cezaevine gönderildi.Kararı duyan çiftçi ve ailesi şoka uğradı.

 

''HAYVANLARI YAKALAMA VE ALIKOYMA HAKKI VAR''

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Tarım Hukuku Derneği başkanı Avukat Arsin DEMİR “Konu yargıya intikal etmiş, yargı en doğru ve hakkaniyetli kararı verecektir. Fakat mülkiyet hakkı kutsaldır hiç kimse başkasının taşınmazına ve tarım arazisindeki ürünlerine keyfi bir şekilde zarar veremez. Tarım ve gıda ürünlerinin çok ama çok önemli olduğu bir dönemde 1 kg nohut dahi ülkemiz için  kıymetlidir. Türk Borçlar Kanunu’na göre  sürü sahibi ve çobanın tazminat sorumluğu vardır ayrıca tarlaya koyun sokularak ürünlere zarar verilmesi de suçtur. Ayrıca yine Borçlar Kanunu 68.madde ”Bir kişinin hayvanı, başkasının taşınmazı üzerinde bir zarar verdiği takdirde, taşınmazın zilyedi, o hayvanı yakalayabilir, zararı giderilinceye kadar alıkoyabilir; hatta durum ve koşullar haklı gösteriyorsa hayvanı diğer yollarla etkisiz hâle getirebilir.” hükmü bulunmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Dogan.ucan
(03.06.2023 15:35 - #570)
O çoban tarla sahibi çıkınca kaçacak yer bulsun şimdiden geçmiş olsun çobana
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.