Gübre Krizi Derinleşiyor, 1 Yılda 4 Kat Artış

EKONOMİ 08.12.2021 - 12:38, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Gübre Krizi Derinleşiyor, 1 Yılda 4 Kat Artış

Gübre fiyatının son 1 yılda 4 kat artması çiftçiyi, alternatif ürünlere yöneltiyor. Bazı çiftçiler buğday yerine mercimek ve nohut ekerken, bazı çiftçiler ise gübre kullanımını yüzde 50 düşürmek zorunda kaldı. Ziraat odaları başkanları bu durumun önümüzdeki yıl buğday ve arpa rekoltesini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.Gübre fiyatlarındaki artış TİGEM'e de olumsuz yansıdı.Gübre ihalesine giren firmalar teminatlarını yakarak kazandıkları ihaleden çekildiler.

Dünyada devam eden gübre krizi, Türkiye’yi de olumsuz etkiliyor. Döviz kaynaklı fiyat artışları nedeniyle çiftçiler gübreye erişemiyor ve ürün ekiminde gübre kullanımında azaltmaya gidiyor. Başta buğday olmak üzere birçok üründe ekim esnasında atılması gereken gübre yüzde 50 daha az kullanılıyor. Gübre kullanımının azaltılmasının, önümüzdeki sezon ciddi rekolte kayıplarına neden olması bekleniyor. Ziraat odaları başkanları, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu buğday ve arpa üretiminde meydana gelebilecek rekolte azlığının, 2022 yılında ciddi fiyat artışlarına neden olabileceğini belirtiyorlar. Gübre kullanımının azalması gıda güvenliğini de tehdit ediyor. Ayrıca bu durumun Türkiye’nin ithalat faturasının daha da kabarmasına yol açması bekleniyor.   ÇİFÇTİLER ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELİYOR Gübre fiyatlarındaki artış çifçtileri de alternatif ürünlere yöneltiyor.Birçok çiftçi kuru tarım yapılan alanlarda buğday ve arpa yerine daha az gübre isteyen mercimek ve nohut ekimine yöneliyor. Türkiye’nin küresel ısınmadan dolayı kuraklığın pençesinde olması, çiftçilerin ekim yapmaya mesafeli olmasına neden oluyor.   BİR KÖTÜ HABER DE TİGEM'DEN Gübre fiyatları çiftçinin canını yakmaya devam ederken, bir kötü haber de TİGEM’den geldi. TİGEM’in yaptığı ikinci gübre ihalesinde, üre gübresine 20 bin lira fiyat verildi.TİGEM’in 15 Eylül’de yaptığı gübre ihalesi, kazanan firmaların teminatlarını yakarak geri çekilmesinden dolayı iptal edilirken, yapılan ikinci ihalede ise gelen fiyatlar gübre krizinin giderek derinleştiğini ortaya koydu. TİGEM’in yaptığı ikinci ihalede piyasada 13500 ile 14000 TL/Ton olan üre gübresine firmalar Şubat teslimi en düşük 20000 TL/Ton fiyat verdi.     İKİNCİ İHALEDE 20 BİN LİRA FİYAT VERİLDİ  TİGEM, tedarik edemediği 18 bin ton üre gübresi için geçtiğimiz günlerde yeni bir ihale daha yaptı. Alınan bilgilere göre ihaleye 5 firma katılırken, firmaların ihalede verdikleri fiyat teklifleri dudak uçuklattı. Piyasada üre gübresinin tonu 13500 ile 14000 bin lira arasında bulunurken, ihaleye giren firmaların Şubat teslimi üre gübresi için bugünkü piyasa fiyatlarının en düşük yüzde 40 üstünde teklif verdiği ortaya çıkarken, TİGEM yönetiminin de tekliflerin çok yüksek olmasından dolayı ihaleyi iptal ettiği kaydediliyor.    TİGEM NE YAPACAK?  Gübre fiyatlarını astronomik bir şekilde artmasından dolayı çiftçi gübreden uzaklaşırken, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan TİGEM’in de artan fiyatlardan dolayı gübre tedariki yapamaması yaşanan sıkıntıyı gözler önüne serdi. Alınan bilgilere göre TİGEM’de işletmelerin gübre alımını, kullanım zamanında doğrudan kendilerinin tedarik etmesi yönünde bir karar alındığı ifade ediliyor. Dünya Gazetesi / Tarımdan Haber
Gübre fiyatının son 1 yılda 4 kat artması çiftçiyi, alternatif ürünlere yöneltiyor. Bazı çiftçiler buğday yerine mercimek ve nohut ekerken, bazı çiftçiler ise gübre kullanımını yüzde 50 düşürmek zorunda kaldı. Ziraat odaları başkanları bu durumun önümüzdeki yıl buğday ve arpa rekoltesini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.Gübre fiyatlarındaki artış TİGEM'e de olumsuz yansıdı.Gübre ihalesine giren firmalar teminatlarını yakarak kazandıkları ihaleden çekildiler.

Dünyada devam eden gübre krizi, Türkiye’yi de olumsuz etkiliyor. Döviz kaynaklı fiyat artışları nedeniyle çiftçiler gübreye erişemiyor ve ürün ekiminde gübre kullanımında azaltmaya gidiyor. Başta buğday olmak üzere birçok üründe ekim esnasında atılması gereken gübre yüzde 50 daha az kullanılıyor. Gübre kullanımının azaltılmasının, önümüzdeki sezon ciddi rekolte kayıplarına neden olması bekleniyor. Ziraat odaları başkanları, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu buğday ve arpa üretiminde meydana gelebilecek rekolte azlığının, 2022 yılında ciddi fiyat artışlarına neden olabileceğini belirtiyorlar. Gübre kullanımının azalması gıda güvenliğini de tehdit ediyor. Ayrıca bu durumun Türkiye’nin ithalat faturasının daha da kabarmasına yol açması bekleniyor.

 

ÇİFÇTİLER ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELİYOR

Gübre fiyatlarındaki artış çifçtileri de alternatif ürünlere yöneltiyor.Birçok çiftçi kuru tarım yapılan alanlarda buğday ve arpa yerine daha az gübre isteyen mercimek ve nohut ekimine yöneliyor. Türkiye’nin küresel ısınmadan dolayı kuraklığın pençesinde olması, çiftçilerin ekim yapmaya mesafeli olmasına neden oluyor.

 

BİR KÖTÜ HABER DE TİGEM'DEN

Gübre fiyatları çiftçinin canını yakmaya devam ederken, bir kötü haber de TİGEM’den geldi. TİGEM’in yaptığı ikinci gübre ihalesinde, üre gübresine 20 bin lira fiyat verildi.TİGEM’in 15 Eylül’de yaptığı gübre ihalesi, kazanan firmaların teminatlarını yakarak geri çekilmesinden dolayı iptal edilirken, yapılan ikinci ihalede ise gelen fiyatlar gübre krizinin giderek derinleştiğini ortaya koydu. TİGEM’in yaptığı ikinci ihalede piyasada 13500 ile 14000 TL/Ton olan üre gübresine firmalar Şubat teslimi en düşük 20000 TL/Ton fiyat verdi.  

 

İKİNCİ İHALEDE 20 BİN LİRA FİYAT VERİLDİ 

TİGEM, tedarik edemediği 18 bin ton üre gübresi için geçtiğimiz günlerde yeni bir ihale daha yaptı. Alınan bilgilere göre ihaleye 5 firma katılırken, firmaların ihalede verdikleri fiyat teklifleri dudak uçuklattı. Piyasada üre gübresinin tonu 13500 ile 14000 bin lira arasında bulunurken, ihaleye giren firmaların Şubat teslimi üre gübresi için bugünkü piyasa fiyatlarının en düşük yüzde 40 üstünde teklif verdiği ortaya çıkarken, TİGEM yönetiminin de tekliflerin çok yüksek olmasından dolayı ihaleyi iptal ettiği kaydediliyor. 

 

TİGEM NE YAPACAK? 

Gübre fiyatlarını astronomik bir şekilde artmasından dolayı çiftçi gübreden uzaklaşırken, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan TİGEM’in de artan fiyatlardan dolayı gübre tedariki yapamaması yaşanan sıkıntıyı gözler önüne serdi. Alınan bilgilere göre TİGEM’de işletmelerin gübre alımını, kullanım zamanında doğrudan kendilerinin tedarik etmesi yönünde bir karar alındığı ifade ediliyor.

Dünya Gazetesi / Tarımdan Haber

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.