Devlet Bahçeli " Astronotun Adı Cacabey Olsun"

BİLİM 10.02.2021 - 08:57, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Devlet Bahçeli " Astronotun Adı Cacabey Olsun"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Milli Uzay Ajansı' tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, "Madem ki bir vatandaşımız uzaya girecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor. Buradan dilbilimcilerimize çağrıda bulunuyor ve diyorum ki, gelin Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım" demişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den Erdoğan'ın çağrısına cevap geldi. Bahçeli astronot yerine Cacabey isminin kullanılmasını önerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaya Türk vatandaşı göndereceğini açıkladı. Türk uzay yolcusuna astronot veya kozmonot yerine Türkçe bir isim verileceğini söyledi. 83 milyonu özgün bir isim bulmaya davet etti. ‘Astronot’ veya ‘kozmonot’ kelimeleri yerine ilk isim önerisi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, ‘astronot' yerine Türk Gökbilimci ‘Cacabey'in isminin kullanılmasını önerdi. Cacabey  tarihte Türk gökbilimci olarak geçiyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin astronot kelimesi yerine önerdiği Cacabey, Kırşehir kent merkezinde 1271 – 1272 yıllar arasında yaptırılan ve o dönemde astronomi yüksek okulu olarak hizmet veren medreseyi hayata geçiren tarihi bir kişiden geliyor. CACABEY KİMDİR? Ceceli aşiretinin beyi olan Emir Bahaddin Caca'nın oğlu olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail Bin Cacabey, 1240'ta Kırşehir'de doğdu. Kırşehir'e büyük hizmetlerde bulunmuş, büyük ve tarihi şahsiyettir. Adı edebileşmiş bu devlet adamı “ Cacabey” adıyla ün kazanmıştır. Selçukluların son yıllarında düzen bozulduğu için iller valiler ile yönetiliyordu. Cacabey, bir süre Tokat'ta kaldıktan sonra Kırşehir'e bey oldu. Emirhor olan Eseddedin İsyanı'nı bastırdı. Elbistan Savaşı'na katıldı. Orada Mısır Memlük Sultanı Baybars'a esir düştü. Baybars bütün esirleri serbest bırakınca Cacabey Şam'dan Kırşehir'e döndü. Emirleri ve devlet yazışmalarında Türkçe yazan Cacabey, kendi idaresinde olan Hacı Bektaş ile de ilgilenmiş, onu himaye etmiştir. Kırşehir'de bugün bir mimari anıt olarak yükselen Cacabey Medresesi'ni de yaptıran Cacabey devrin fakültesi gözüyle bakılan bu binada Türkçe eğitimi veriyordu. Kubbesi açık ve altında bir kuyunun bulunduğu Cacabey Medresesi'nde kuyuya yansıyan yıldızlar incelenir, bunlar üzerinde araştırmalar yapılırdı. Medresede astronomi araştırmalarının yanı sıra matematik, fizik, kimya gibi konularda eğitim veriliyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Milli Uzay Ajansı' tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, "Madem ki bir vatandaşımız uzaya girecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor. Buradan dilbilimcilerimize çağrıda bulunuyor ve diyorum ki, gelin Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım" demişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den Erdoğan'ın çağrısına cevap geldi. Bahçeli astronot yerine Cacabey isminin kullanılmasını önerdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaya Türk vatandaşı göndereceğini açıkladı. Türk uzay yolcusuna astronot veya kozmonot yerine Türkçe bir isim verileceğini söyledi. 83 milyonu özgün bir isim bulmaya davet etti.

‘Astronot’ veya ‘kozmonot’ kelimeleri yerine ilk isim önerisi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, ‘astronot' yerine Türk Gökbilimci ‘Cacabey'in isminin kullanılmasını önerdi. Cacabey  tarihte Türk gökbilimci olarak geçiyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin astronot kelimesi yerine önerdiği Cacabey, Kırşehir kent merkezinde 1271 – 1272 yıllar arasında yaptırılan ve o dönemde astronomi yüksek okulu olarak hizmet veren medreseyi hayata geçiren tarihi bir kişiden geliyor.

CACABEY KİMDİR?

Ceceli aşiretinin beyi olan Emir Bahaddin Caca'nın oğlu olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail Bin Cacabey, 1240'ta Kırşehir'de doğdu. Kırşehir'e büyük hizmetlerde bulunmuş, büyük ve tarihi şahsiyettir. Adı edebileşmiş bu devlet adamı “ Cacabey” adıyla ün kazanmıştır.

Selçukluların son yıllarında düzen bozulduğu için iller valiler ile yönetiliyordu. Cacabey, bir süre Tokat'ta kaldıktan sonra Kırşehir'e bey oldu. Emirhor olan Eseddedin İsyanı'nı bastırdı.
Elbistan Savaşı'na katıldı. Orada Mısır Memlük Sultanı Baybars'a esir düştü.

Baybars bütün esirleri serbest bırakınca Cacabey Şam'dan Kırşehir'e döndü.

Emirleri ve devlet yazışmalarında Türkçe yazan Cacabey, kendi idaresinde olan Hacı Bektaş ile de ilgilenmiş, onu himaye etmiştir.

Kırşehir'de bugün bir mimari anıt olarak yükselen Cacabey Medresesi'ni de yaptıran Cacabey devrin fakültesi gözüyle bakılan bu binada Türkçe eğitimi veriyordu. Kubbesi açık ve altında bir kuyunun bulunduğu Cacabey Medresesi'nde kuyuya yansıyan yıldızlar incelenir, bunlar üzerinde araştırmalar yapılırdı. Medresede astronomi araştırmalarının yanı sıra matematik, fizik, kimya gibi konularda eğitim veriliyordu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.