Cacabey Medresesinde Yapılan Restorasyon Çalışmasında Son Durum

KÜLTÜR 20.04.2020 - 20:15, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Cacabey Medresesinde Yapılan Restorasyon Çalışmasında Son Durum

Kırşehir'in en önemli simgelerinden olan Cacabey Medresesi restorasyon şantiyesinde herhangi bir çalışma olmaması kafaları karıştırdı.

13. yüzyılda dönemin Kırşehir Valisi Cacabey tarafından rasathane olarak inşa edilen ve döneminin en önemli yapılarından olduğu gibi günümüzde de Anadolu daki en önemli kültürel ve tarihi miraslardan olan Cacabey Medresesi nem ve rutubetten çürümeye başladığı için geçtiğimiz yıl restorasyon çalışması başlatılmıştı.Kayseri Vaıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmasında henüz sona gelinmiş değil.Etrafında güvenlik önlemi alınan Cacabey Medresesinin üst kısmı ise restorasyondan önce çatı ile kapatılmıştı.Kubbe kısmı açılan ve bir tkaım çalışmalar yapılan Cacabey Medresesinde bir süredir çalışma yapılmıyor.Bu durum ise kamuyoununda kafaların karışmasına neden oldu.Peki Cacabey Medresesi Restorasyonu durdu mu ?     RESTORASYONDA İLK AŞAMA TAMAMLANDI   Konuyla ilgili Vaıflar bölge müdürlüğünden edinilen bilgiye göre Cacabey Medresesi Restorasyonunda planlandığı gibi ilk aşama tamamlandı.Buna göre Aykaç İnşaat firmasının üstlendiği ilk etapta yapının kubbe ve çatı kısmı açılarak raspa işlemi gerçekleştirildi.İçerideki nemin çekilmesi için bir süre daha Cacabey Medresesi bu şekilde bekletilecek.Bu sırada ise Medrese restorasyonu için projelendirme çalışmaları yapılacak.3 etapta ise restorasyon işlemi yapılarak tarihi binanın restorasyon işlemi tamamlanmış olacak.     Restorasyon çalışması ile ilgili herhangi bir ödenek probleminin olmadığını belirten Vaıflar Bölge Müdürlüğü geçtiğimiz dönemlerde yapılan yanlış restorasyon hatasına düşmemek için de ince eleyip sık dokuyor.Bu yüzden de restorasyon çalışmaları titizlikle yürütülüyor, bu nedenle de restorasyon çalışması ile ilgili süreç biraz daha uzayabilir.
Kırşehir'in en önemli simgelerinden olan Cacabey Medresesi restorasyon şantiyesinde herhangi bir çalışma olmaması kafaları karıştırdı.

13. yüzyılda dönemin Kırşehir Valisi Cacabey tarafından rasathane olarak inşa edilen ve döneminin en önemli yapılarından olduğu gibi günümüzde de Anadolu daki en önemli kültürel ve tarihi miraslardan olan Cacabey Medresesi nem ve rutubetten çürümeye başladığı için geçtiğimiz yıl restorasyon çalışması başlatılmıştı.Kayseri Vaıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmasında henüz sona gelinmiş değil.Etrafında güvenlik önlemi alınan Cacabey Medresesinin üst kısmı ise restorasyondan önce çatı ile kapatılmıştı.Kubbe kısmı açılan ve bir tkaım çalışmalar yapılan Cacabey Medresesinde bir süredir çalışma yapılmıyor.Bu durum ise kamuyoununda kafaların karışmasına neden oldu.Peki Cacabey Medresesi Restorasyonu durdu mu ?

 

 

RESTORASYONDA İLK AŞAMA TAMAMLANDI

 

Konuyla ilgili Vaıflar bölge müdürlüğünden edinilen bilgiye göre Cacabey Medresesi Restorasyonunda planlandığı gibi ilk aşama tamamlandı.Buna göre Aykaç İnşaat firmasının üstlendiği ilk etapta yapının kubbe ve çatı kısmı açılarak raspa işlemi gerçekleştirildi.İçerideki nemin çekilmesi için bir süre daha Cacabey Medresesi bu şekilde bekletilecek.Bu sırada ise Medrese restorasyonu için projelendirme çalışmaları yapılacak.3 etapta ise restorasyon işlemi yapılarak tarihi binanın restorasyon işlemi tamamlanmış olacak.

 

 

Restorasyon çalışması ile ilgili herhangi bir ödenek probleminin olmadığını belirten Vaıflar Bölge Müdürlüğü geçtiğimiz dönemlerde yapılan yanlış restorasyon hatasına düşmemek için de ince eleyip sık dokuyor.Bu yüzden de restorasyon çalışmaları titizlikle yürütülüyor, bu nedenle de restorasyon çalışması ile ilgili süreç biraz daha uzayabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.