Lütfi Elvan , ''Yolsuzluk Olmadı Herşey Yasaldı''

EKONOMİ 19.04.2021 - 14:17, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Lütfi Elvan , ''Yolsuzluk Olmadı Herşey Yasaldı''

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, konuk olduğu canlı yayında 128 milyar dolar tartışmalarıyla ilgili sorulara yanıt verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, NTV'de katıldığı programda gündeme dair soruları yanıtladı. Elvan, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınması sürecinde ortaya atılan ve muhalefetin gündeme getirdiği Merkez Bankası rezervlerinden 128 milyar doların satıldığı iddialarına da yanıt verdi.   "YOLSUZLUK VAR DENİLEMEZ"   Bu platformda piyasa yapıcı yerli ve yabancı bankaların yer aldığını ifade eden Elvan, “Bu platformda bir şahıs yok. Bu işlemde taraflar birbirlerini bilmiyorlar. Kimin ne kadar aldığını karşı taraf bilmiyor. İşlem gerçekleştikten sonra hangi bankanın ne kadar aldığını biliyorsunuz. Platformda bulunan bankaların gerekli ödemelerini TCMB’ye yaptıktan sonra bir TL likiditesi oluyor. Bu TL’yi de doğal olarak bilançosunda görebiliyoruz. TCMB günlük bilançosunda da bu hareketleri rahat bir şekilde görebiliyorsunuz. Tüm işlemler TCMB’nin kayıtlarında yer alıyor. Yöntem eleştirilebilir, tartışılabilir ama ‘yolsuzluk var’ ithamları doğru bir yaklaşım değil.. Kesinlikle yasal olmayan bir durum, bir yolsuzluk söz konusu değil. Bu işin gerçek sahibi Merkez Bankası’dır. Teknik düzeyde bir açıklama yapmanın TCMB bağımsızlığı üzer,inde bir gölge oluşturabileceğini düşünerek açıklama yapmadım. Merkez Bankası’ndan teknik açıklama geldiği için ben de açıklama yaptım.” dedi.   "BU VERİLERİN YAYINLANMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"   Bakan Elvan, "128 milyar dolar" tartışmaları üzerine yaptığı açıklamada, "Verileri açıklama kararı tamamen Merkez Bankası'nın uhdesindedir. Hem siyasi malzeme olarak kullanılmasının önüne geçilmesi hem de bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması açısından, ben açıkçası bu verilerin yayınlanması gerektiğini düşünüyorum. Tabii takdir Merkez Bankası'nın" ifadelerini kullandı.   BU ZAMANA KADAR NEDEN SUSTU?   Bakan Elvan , Ankara NTV İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in Bu zamana kadar neden sustunuz?" sorusuna ise "Bu işin gerçek sahibi Merkez Bankası'dır, teknik düzeyde bir açıklama yapmadan benim bir açıklama yapmamın MB'nin bağımsızlığı üzerinde bir gölge oluşturabileceğini düşünerek açıklama yapmadım, MB'den teknik açıklama geldiği için ben de açıklama yaptım" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, konuk olduğu canlı yayında 128 milyar dolar tartışmalarıyla ilgili sorulara yanıt verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, NTV'de katıldığı programda gündeme dair soruları yanıtladı. Elvan, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınması sürecinde ortaya atılan ve muhalefetin gündeme getirdiği Merkez Bankası rezervlerinden 128 milyar doların satıldığı iddialarına da yanıt verdi.

 

"YOLSUZLUK VAR DENİLEMEZ"

 

Bu platformda piyasa yapıcı yerli ve yabancı bankaların yer aldığını ifade eden Elvan, “Bu platformda bir şahıs yok. Bu işlemde taraflar birbirlerini bilmiyorlar. Kimin ne kadar aldığını karşı taraf bilmiyor. İşlem gerçekleştikten sonra hangi bankanın ne kadar aldığını biliyorsunuz.

Platformda bulunan bankaların gerekli ödemelerini TCMB’ye yaptıktan sonra bir TL likiditesi oluyor. Bu TL’yi de doğal olarak bilançosunda görebiliyoruz. TCMB günlük bilançosunda da bu hareketleri rahat bir şekilde görebiliyorsunuz. Tüm işlemler TCMB’nin kayıtlarında yer alıyor. Yöntem eleştirilebilir, tartışılabilir ama ‘yolsuzluk var’ ithamları doğru bir yaklaşım değil.. Kesinlikle yasal olmayan bir durum, bir yolsuzluk söz konusu değil.

Bu işin gerçek sahibi Merkez Bankası’dır. Teknik düzeyde bir açıklama yapmanın TCMB bağımsızlığı üzer,inde bir gölge oluşturabileceğini düşünerek açıklama yapmadım. Merkez Bankası’ndan teknik açıklama geldiği için ben de açıklama yaptım.” dedi.

 

"BU VERİLERİN YAYINLANMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

 

Bakan Elvan, "128 milyar dolar" tartışmaları üzerine yaptığı açıklamada, "Verileri açıklama kararı tamamen Merkez Bankası'nın uhdesindedir. Hem siyasi malzeme olarak kullanılmasının önüne geçilmesi hem de bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması açısından, ben açıkçası bu verilerin yayınlanması gerektiğini düşünüyorum. Tabii takdir Merkez Bankası'nın" ifadelerini kullandı.

 

BU ZAMANA KADAR NEDEN SUSTU?

 

Bakan Elvan , Ankara NTV İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in Bu zamana kadar neden sustunuz?" sorusuna ise "Bu işin gerçek sahibi Merkez Bankası'dır, teknik düzeyde bir açıklama yapmadan benim bir açıklama yapmamın MB'nin bağımsızlığı üzerinde bir gölge oluşturabileceğini düşünerek açıklama yapmadım, MB'den teknik açıklama geldiği için ben de açıklama yaptım" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.