İsmail Altunsaray'dan Tepki Çeken Sözler

SANAT 04.05.2021 - 21:20, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

İsmail Altunsaray'dan Tepki Çeken Sözler

Kanal D'de yayınlanan ''Şarkılar Bizi Söyler'' programına konuk olan İsmail Altunsaray'ın sözleri büyük tepki çekti.

    Büyük Ozan Neşet Ertaş adına düzenlenen ve Kanal D'de yayınlanan ''Şarkılar Bizi Söyler'' programına konuk olan İsmail Altunsaray Abdallık ile ilgili , ''  Neşet Ertaş  son Abdal diye anıldı biliyorsunuz öldüğünde.Abdal kelimesi köken olarak BDL kökünden , Bedel kökünden geliyor.Budala falan ile aynı kelimeden gelir.Yani Dünya ile bütün ilişkisini , madde olarak ilişkisini bitirmiş.Tamamen kendisini Hakka adamış.'' şeklinde sözler sarfetti.Altunsaray'ın ''Budala'' sözleri özellikle  Abdallar tarafından büyük tepki çekti.   ABDAL KELİMESİ NE ANLAMA GELİYOR ?   Kaynaklara göre Abdal kelimesi Arapça bdl kökünden gelen badal  "karşılık olarak verilen şey, bedel" sözcüğünün çoğuludur.Ayrıca tasavvuf terminolojisinde Abdalla birlikte, aynı mânada olmak üzere büdelâ kelimesi de kullanılmıştır.Büdelâ ise Ricâlü'l-Gayb denilen Allahü teâlânın insanlardan gizlediği evliyâ zâtlar anlamına geliyor.   İSMAİL ALTUNSARAY'IN KULLANDIĞI BUDALA İSE...   İsmail Altunsaray'ın kullandığı Budala kelimesi ise köken olarak Arapça Budalâ kelimesinden gelen  ve Türk Dil Kurumuna göre ; Zekâca geri olan , ahmak  kimse  anlamlarına geliyor.   AŞIK DERTLİ'NİN ''ABDAL'' ŞİİRİ   Abdallığın binasını sorarsan Allah bir Muhammed Alî abdaldır Hakıykat ilminin aslın sorarsan Cümle ululardan ulu Abdaldır.   Ben bu Abdallıktan gerüye kalmam Tuttum Abdallığı elden bırakmam Hem Hadîce hem Fatîma hem Selman Kemer-bestelerin beli Abdaldır   Muhammed kırklara bir hayal gördü Ol hayal ne imiş aslına erdi Firdevs-i a'lâdan içeri girdi Öten bülbüllerin dili Abdaldır   Muhammed kırklara belî bes dedi Alî'yi görünce Allah dost dedi Hak Muhammed Abdal olmak istedi Muhammed Alî'nin yol Abdaldır   Dertli kemter anladın mı hisabı Seyyid Battal Gazi Abdülvehhâb'ı Hem doksan bin halifenin sahabı Hünkâr Hacı Bektaş Velî Abdaldır.    
Kanal D'de yayınlanan ''Şarkılar Bizi Söyler'' programına konuk olan İsmail Altunsaray'ın sözleri büyük tepki çekti.

 

 

Büyük Ozan Neşet Ertaş adına düzenlenen ve Kanal D'de yayınlanan ''Şarkılar Bizi Söyler'' programına konuk olan İsmail Altunsaray Abdallık ile ilgili , ''  Neşet Ertaş  son Abdal diye anıldı biliyorsunuz öldüğünde.Abdal kelimesi köken olarak BDL kökünden , Bedel kökünden geliyor.Budala falan ile aynı kelimeden gelir.Yani Dünya ile bütün ilişkisini , madde olarak ilişkisini bitirmiş.Tamamen kendisini Hakka adamış.'' şeklinde sözler sarfetti.Altunsaray'ın ''Budala'' sözleri özellikle  Abdallar tarafından büyük tepki çekti.

 

ABDAL KELİMESİ NE ANLAMA GELİYOR ?

 

Kaynaklara göre Abdal kelimesi Arapça bdl kökünden gelen badal  "karşılık olarak verilen şey, bedel" sözcüğünün çoğuludur.Ayrıca tasavvuf terminolojisinde Abdalla birlikte, aynı mânada olmak üzere büdelâ kelimesi de kullanılmıştır.Büdelâ ise Ricâlü'l-Gayb denilen Allahü teâlânın insanlardan gizlediği evliyâ zâtlar anlamına geliyor.

 

İSMAİL ALTUNSARAY'IN KULLANDIĞI BUDALA İSE...

 

İsmail Altunsaray'ın kullandığı Budala kelimesi ise köken olarak Arapça Budalâ kelimesinden gelen  ve Türk Dil Kurumuna göre ; Zekâca geri olan , ahmak  kimse  anlamlarına geliyor.

 

AŞIK DERTLİ'NİN ''ABDAL'' ŞİİRİ

 

Abdallığın binasını sorarsan
Allah bir Muhammed Alî abdaldır
Hakıykat ilminin aslın sorarsan
Cümle ululardan ulu Abdaldır.

 

Ben bu Abdallıktan gerüye kalmam
Tuttum Abdallığı elden bırakmam
Hem Hadîce hem Fatîma hem Selman
Kemer-bestelerin beli Abdaldır

 

Muhammed kırklara bir hayal gördü
Ol hayal ne imiş aslına erdi
Firdevs-i a'lâdan içeri girdi
Öten bülbüllerin dili Abdaldır

 

Muhammed kırklara belî bes dedi
Alî'yi görünce Allah dost dedi
Hak Muhammed Abdal olmak istedi
Muhammed Alî'nin yol Abdaldır

 

Dertli kemter anladın mı hisabı
Seyyid Battal Gazi Abdülvehhâb'ı
Hem doksan bin halifenin sahabı
Hünkâr Hacı Bektaş Velî Abdaldır.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.