Metin İlhan'da Kırşehir İle İlgili Soru Önergesi

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.08.2018 - 11:38, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Metin İlhan'da Kırşehir İle İlgili Soru Önergesi

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan Kırşehir'deki çiftçilerin sorunları ile ilgili meclise soru önergesi verdi. Metin İlhan , ''Kırşehir'in üretim potansiyelinin önemli bir kısmını tarım oluşturmaktadır.'' diyerek başladı ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplandırması için verdiği soru önergesinde şu konulara değindi ; 2018 yılında Kırşehir ilinde kuraklık, don, dolu, sel ve su baskınlarının yoğun olarak meydana gelmesi sonucu, ekili ürünlerin zarar gördüğü gözlenmiştir. TMO tarafından ürün alımı için belirlenen fiyatlar bir önceki yılın çok gerisindedir. Örneğin; nohut için 2017 yılı alımı 4.750 TL ile 7.000 TL arasında; 2018 yılı alımı ise 3.250 TL olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda; Toprak Mahsulleri Ofisi, Kırşehir’de ürün fiyatı belirlerken hangi reel ekonomik etkenleri baz almıştır? Üreticinin kuraklık, don, dolu, sel ve su baskınları gibi üretimden kaynaklanan zararları üzerine Bakanlığınızca üreticiyi destekleyici bir çalışmanız var mıdır? TMO’nun Kırşehir ili için belirlediği fiyatlar yukarıda da belirtildiği üzere bir önceki yılın epey altındadır. Bu durum, spekülasyon yolu ile üreticiyi, fiyat manipülasyonu yapan tüccarın eline düşmekten kurtaramamaktadır. Üreticiyi mağdur eden bu fiyat manipülasyonundan kurtarmak için Bakanlığınızın yapmış olduğu bir çalışma var mıdır? Afet borç ertelemesinde üreticiye yıllık %20 – 25 oranında faiz uygulanmaktadır. Bu faiz oranları neye göre belirlenmektedir? Zira Türkiye Merkez Bankası’nın 2018 yılı için enflasyon tahmini % 13,4 iken böyle bir uygulamada enflasyon oranı neden dikkate alınmamaktadır? Metin İlhan sadece çiftçilerin değil Kırşehir Halkının tüm sorunlarını TBMM'de dile getireceğini belirtti.  
CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan Kırşehir'deki çiftçilerin sorunları ile ilgili meclise soru önergesi verdi.

Metin İlhan , ''Kırşehir'in üretim potansiyelinin önemli bir kısmını tarım oluşturmaktadır.'' diyerek başladı ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplandırması için verdiği soru önergesinde şu konulara değindi ; 2018 yılında Kırşehir ilinde kuraklık, don, dolu, sel ve su baskınlarının yoğun olarak meydana gelmesi sonucu, ekili ürünlerin zarar gördüğü gözlenmiştir. TMO tarafından ürün alımı için belirlenen fiyatlar bir önceki yılın çok gerisindedir. Örneğin; nohut için 2017 yılı alımı 4.750 TL ile 7.000 TL arasında; 2018 yılı alımı ise 3.250 TL olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda; Toprak Mahsulleri Ofisi, Kırşehir’de ürün fiyatı belirlerken hangi reel ekonomik etkenleri baz almıştır? Üreticinin kuraklık, don, dolu, sel ve su baskınları gibi üretimden kaynaklanan zararları üzerine Bakanlığınızca üreticiyi destekleyici bir çalışmanız var mıdır? TMO’nun Kırşehir ili için belirlediği fiyatlar yukarıda da belirtildiği üzere bir önceki yılın epey altındadır. Bu durum, spekülasyon yolu ile üreticiyi, fiyat manipülasyonu yapan tüccarın eline düşmekten kurtaramamaktadır. Üreticiyi mağdur eden bu fiyat manipülasyonundan kurtarmak için Bakanlığınızın yapmış olduğu bir çalışma var mıdır? Afet borç ertelemesinde üreticiye yıllık %20 – 25 oranında faiz uygulanmaktadır. Bu faiz oranları neye göre belirlenmektedir? Zira Türkiye Merkez Bankası’nın 2018 yılı için enflasyon tahmini % 13,4 iken böyle bir uygulamada enflasyon oranı neden dikkate alınmamaktadır? Metin İlhan sadece çiftçilerin değil Kırşehir Halkının tüm sorunlarını TBMM'de dile getireceğini belirtti.  
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.