Metin İlhan'dan ''Memurlar'' İle İlgili Kanun Teklifi

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.04.2019 - 12:00, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Metin İlhan'dan ''Memurlar'' İle İlgili Kanun Teklifi

Kırşehir CHP Milletvekili Metin İlhan Memurların izin süresi ile ilgili kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisine kanun teklifi verdi. Türk aile yapısına vurgu yapan İlhan memurların '' amca, hala, teyze ve dayı ''gibi akrabalarının vefatı durumunda da resmi olarak izinli sayılmalarını teklif etti. İŞTE İLHAN'IN VERDİĞİ O TEKLİF ''Devlet memurlarının Anayasa başta olmak üzere, güvence altına alınmış olan ve farklı kanunlarla da belirlenen temel hakları yer almaktadır. Çalışma saatleri, izinler ve süreleri ile şartlarına ilişkin olarak da gerekli düzenlemelerin yapılmış olduğu 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan usul ve esaslara bağlıdırlar.             Geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenleme ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinin (B) fıkrasında beş gün olarak belirlenmiş olan izin süresi "Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir" şeklinde değiştirilmiştir.             Bu bağlamda, dünyadaki tüm toplumların ortak yaşamdan doğan çeşitli değerleri bulunur ve bu değerler toplumu meydana getiren temel yapı taşlarıdır. Türk toplumunda da akrabalık bağları toplum olma sürecinde önemli bir yer tutar. Dolayısıyla çekirdek aile dışında amca, hala, dayı, teyze gibi akrabalarla ilişkiler sosyal açıdan önem teşkil etmektedir. Cenaze törenleri de akrabaların dayanışma ve birlikteliğini perçinlemektedir. Özellikle de ilk bir kaç gün akrabaların bu törende olması büyük önem arz etmektedir.             Bu nedenle memurların "amca, hala, teyze ve dayı" gibi ikinci dereceden akrabalarının vefatı durumunda da yönetici inisiyatifinde olmadan, resmi olarak belirlenmiş olan ve kanun kapsamında yer alan bir izin hakkına sahip olmaları gerektiği de göz önünde bulundurulmalıdır.            Bu kanun teklifi ile memurun yukarıda belirtilen yakın akrabalarının vefatında kanunen geçerli olan resmi izin hakkına ilişkin bir iyileştirme ve düzenlemenin yapılması amaçlanmıştır.''

Kırşehir CHP Milletvekili Metin İlhan Memurların izin süresi ile ilgili kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisine kanun teklifi verdi.

Türk aile yapısına vurgu yapan İlhan memurların '' amca, hala, teyze ve dayı ''gibi akrabalarının vefatı durumunda da resmi olarak izinli sayılmalarını teklif etti.

İŞTE İLHAN'IN VERDİĞİ O TEKLİF

''Devlet memurlarının Anayasa başta olmak üzere, güvence altına alınmış olan ve farklı kanunlarla da belirlenen temel hakları yer almaktadır. Çalışma saatleri, izinler ve süreleri ile şartlarına ilişkin olarak da gerekli düzenlemelerin yapılmış olduğu 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan usul ve esaslara bağlıdırlar.

            Geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenleme ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinin (B) fıkrasında beş gün olarak belirlenmiş olan izin süresi "Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir" şeklinde değiştirilmiştir.

            Bu bağlamda, dünyadaki tüm toplumların ortak yaşamdan doğan çeşitli değerleri bulunur ve bu değerler toplumu meydana getiren temel yapı taşlarıdır. Türk toplumunda da akrabalık bağları toplum olma sürecinde önemli bir yer tutar. Dolayısıyla çekirdek aile dışında amca, hala, dayı, teyze gibi akrabalarla ilişkiler sosyal açıdan önem teşkil etmektedir. Cenaze törenleri de akrabaların dayanışma ve birlikteliğini perçinlemektedir. Özellikle de ilk bir kaç gün akrabaların bu törende olması büyük önem arz etmektedir.

            Bu nedenle memurların "amca, hala, teyze ve dayı" gibi ikinci dereceden akrabalarının vefatı durumunda da yönetici inisiyatifinde olmadan, resmi olarak belirlenmiş olan ve kanun kapsamında yer alan bir izin hakkına sahip olmaları gerektiği de göz önünde bulundurulmalıdır.

           Bu kanun teklifi ile memurun yukarıda belirtilen yakın akrabalarının vefatında kanunen geçerli olan resmi izin hakkına ilişkin bir iyileştirme ve düzenlemenin yapılması amaçlanmıştır.''

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.