Koronavirüs Tedavisinde Tarihi Geçmiş İlaç Veriliyor İddiası

SAĞLIK 11.09.2021 - 21:33, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Koronavirüs Tedavisinde Tarihi Geçmiş İlaç Veriliyor İddiası

Kırşehir'de koronavirüse yakalanan bazı vatandaşlar kendilerine tarihi geçmiş ilaç verildiğini iddia etti.İl Sağlık Müdürlüğü ise ilaçların bakanlık tarafından ilk üretimde 3 aylık raf ömrü verildiğini ve yine bakanlık tarafından tarihte güncelleme yapıldığını açıkladı.

Covid-19 tedavisinde tarihi geçmiş ilaçlar kullanılıyor iddialarına bir yenisi daha eklendi. Kırşehir'de bir vatandaş kendisine verilen ilacın üzerinde yer alan etiketi kaldırdığında tarihinin geçmiş olduğunu gördü.     Üretim tarihi Aralık 2020 olan ilacın üzerine yapıştırılan son kullanma tarihi Aralık 2022 iken, altından çıkan son kullanma tarihinin ise 30 Temmuz 2021 olduğu ortaya çıktı.Vatandaş ilacı aldıktan sonra Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü'nü aradığını ve durumu ilettiğini ancak kendisine bakanlığın bilgisi dahilinde güncelleme yapıldığı şeklinde cevap verildiğini belirterek , ''Madem 3 aylık güncelleme yapılıyor neden son kullanma tarihi 3 ay ileriye alınmıyor neden Aralık 2022 tarihi yazılıyor.'' diyerek konu ile ilgili şikayette bulunacağını belirtti.   İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ , ''GÜNCELLEME BAKANLIĞIN BİLGİSİ DAHİLİNDE YAPILIYOR'' Türkiye'de corona virüsü tedavisinde kullanılan ilaçların ruhsatlandırması ve miat belirleme süreçlerinin Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapıldığını belirten İl Sağlık Müdürlüğü, ''Türkiye'de üretimi gerçekleştirilen bu ilaçların İlk ruhsat alındığı tarihte son kullanma tarihi 3 (üç) ay olarak belirlenmektedir.Bu şekilde kısa raf ömrü ile ruhsat verilmesi rutin bir uygulama olup, ürünlerin raf ömürleri, sunulan stabilite (kararlılık) verileri doğrultusunda güncellenebilmektedir.İlgili ürün için süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından gerekli stabilite testleri yapıldıktan sonra tespit edilen yeni raf ömürleriyle belirtilen süreler içinde kullanılmaya devam etmektedir.” denildi.     ''VATANDAŞLARIMIZ GÖNÜL RAHATLIĞI İLE KULLANABİLİR'' Bu işlemin tamamen bilimsel veriler ışığında Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütüldüğünü belirten İl Müdürlüğü '' Corona virüste kullanılan ilaçlar bakanlığımız tarafından gönderilmekte, ilaç miat süreleri parti parti takip edilmekte, bu ilaç gruplarına ait testler de dönemsel olarak büyük bir özenle yapılmaktadır.Bu çalışmaların sonucunda da zaman zaman ilaç son kullanma  tarihlerinde güncellemeler yapılmaktadır. İlaçların son kullanma tarihi güncelleme işleminde kesinlikle bir hata bulunmamakta olup, konu tamamen bakanlığımızın kontrolü altında gerçekleşmektedir.Son kullanma tarihi geçmiş, etkinliği olmayan bir ilacın hastalarımıza verilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.Vatandaşlarımız kendilerine verilen ilaçları gönül rahatlığı ile kullanabilir'' ifadeleri kullanıldı.
Kırşehir'de koronavirüse yakalanan bazı vatandaşlar kendilerine tarihi geçmiş ilaç verildiğini iddia etti.İl Sağlık Müdürlüğü ise ilaçların bakanlık tarafından ilk üretimde 3 aylık raf ömrü verildiğini ve yine bakanlık tarafından tarihte güncelleme yapıldığını açıkladı.

Covid-19 tedavisinde tarihi geçmiş ilaçlar kullanılıyor iddialarına bir yenisi daha eklendi. Kırşehir'de bir vatandaş kendisine verilen ilacın üzerinde yer alan etiketi kaldırdığında tarihinin geçmiş olduğunu gördü.

 

 

Üretim tarihi Aralık 2020 olan ilacın üzerine yapıştırılan son kullanma tarihi Aralık 2022 iken, altından çıkan son kullanma tarihinin ise 30 Temmuz 2021 olduğu ortaya çıktı.Vatandaş ilacı aldıktan sonra Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü'nü aradığını ve durumu ilettiğini ancak kendisine bakanlığın bilgisi dahilinde güncelleme yapıldığı şeklinde cevap verildiğini belirterek , ''Madem 3 aylık güncelleme yapılıyor neden son kullanma tarihi 3 ay ileriye alınmıyor neden Aralık 2022 tarihi yazılıyor.'' diyerek konu ile ilgili şikayette bulunacağını belirtti.

 

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ , ''GÜNCELLEME BAKANLIĞIN BİLGİSİ DAHİLİNDE YAPILIYOR''

Türkiye'de corona virüsü tedavisinde kullanılan ilaçların ruhsatlandırması ve miat belirleme süreçlerinin Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapıldığını belirten İl Sağlık Müdürlüğü, ''Türkiye'de üretimi gerçekleştirilen bu ilaçların İlk ruhsat alındığı tarihte son kullanma tarihi 3 (üç) ay olarak belirlenmektedir.Bu şekilde kısa raf ömrü ile ruhsat verilmesi rutin bir uygulama olup, ürünlerin raf ömürleri, sunulan stabilite (kararlılık) verileri doğrultusunda güncellenebilmektedir.İlgili ürün için süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından gerekli stabilite testleri yapıldıktan sonra tespit edilen yeni raf ömürleriyle belirtilen süreler içinde kullanılmaya devam etmektedir.” denildi.

 

 

''VATANDAŞLARIMIZ GÖNÜL RAHATLIĞI İLE KULLANABİLİR''

Bu işlemin tamamen bilimsel veriler ışığında Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütüldüğünü belirten İl Müdürlüğü '' Corona virüste kullanılan ilaçlar bakanlığımız tarafından gönderilmekte, ilaç miat süreleri parti parti takip edilmekte, bu ilaç gruplarına ait testler de dönemsel olarak büyük bir özenle yapılmaktadır.Bu çalışmaların sonucunda da zaman zaman ilaç son kullanma  tarihlerinde güncellemeler yapılmaktadır. İlaçların son kullanma tarihi güncelleme işleminde kesinlikle bir hata bulunmamakta olup, konu tamamen bakanlığımızın kontrolü altında gerçekleşmektedir.Son kullanma tarihi geçmiş, etkinliği olmayan bir ilacın hastalarımıza verilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.Vatandaşlarımız kendilerine verilen ilaçları gönül rahatlığı ile kullanabilir'' ifadeleri kullanıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.