Kayseri'deki Depremin Görüntüleri Ortaya Çıktı

GÜNDEM 10.03.2023 - 10:28, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kayseri'deki Depremin Görüntüleri Ortaya Çıktı

    Kandilli Rasathanesi'nden alınan bilgiye göre, Kayseri’nin Hacılar ilçesinde saat 05.28’de yerin 7 kilometre derinliğinde 4.9 büyüklüğünde deprem oldu. Depremi yaşayan vatandaşlar da kendilerini sokağa attı. AFAD ise epremin büyüklüğünü 4.8 olarak kaydetti.   Meydana gelen deprem anının görüntüleri ortaya çıktı.Depremde marketlerdeki ürünlerin ve OSB'de bir üretim tesisindeki camların yerle bir olduğu görüldü.Ayrıca Saraycık mevkiinde deprem nedeniyle yarıklar oluştu.   Prof. Dr. Ahmet Ercanlar deprem ile ilgili yaptığı açıklamada, ''Kayseri diri kırıklarla örülüdür. Ancak çok büyük depremler üretmezler. Kayseri'de olan 4,9luk deprem K.Maraş 7,9'ca irkitilmiştir. 1835'de 6,5'luk 8 şiddetindeki deprem ürettiği en büyük depremdir. Bir süre sarsılıp geçeceğini umuyorum'' ifadelerine yer verdi.   ERCİYES DAĞI TEKRAR AKTİF OLUR MU ? Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, sosyal medya yayılan ve vatandaşları paniğe sevk eden "Depremden sonra Erciyes'te kayaçların yer değiştirdiği ve patlayacağı" yönündeki paylaşımlara yönelik rahatlatan açıklama yaptı. Evsen, "Erciyes'in zirvesiyle ilgili kayaçların yer değiştirdiği yada şeklinin değiştiği yönünde iddialar var. Bu görüntüleri bende izledim. Erciyes'in zirvesindeki bu kayaçların şekil değişikliğinin sebebini sadece depreme bağlayamayız. Burada atmosferik şartlar var. Bütün bunların etkisiyle beraber bu kayaçların şekil değişikliğine uğraması bunlara bağlanabilir. Depremle doğrudan ilişkilendirmek zordur. Meydana gelen depremlerin Erciyes'i tetikleyeceği ve dağın patlayabileceği şeklinde görüş belirtenler oldu. Sadece depremlere bağlı olarak böyle bir çıkış noktası elde etmişler. Volkanik bir dağın patlayabilmesi için sadece depremlerin olması gerekmiyor. O bölgede tektonik bir aktivitenin olması gerekiyor. Bölgenin ısınması gerekir. Hava şartlarında bir değişikliğin olması lazım. Erciyes'in üzerindeki kar örtüsünün hava sıcaklığından ve magmatik faaliyetlerden erimesi lazım. Eğer Erciyes'te muhtemel bir patlama olabilecekse orada gaz çıkışlarının olması lazım. Üstelik bu gaz çıkışlarının içerisinde zehirli gazlarında olması gerekiyor ve bunlara bağlı olarak kuş gibi canlı ölümlerinin olması gerekiyor. Bunun dışında oradaki bacanın kapanmasından dolayı eğer aşağından yeni bir magmatik malzeme gelebilecekse bunun o bölgedeki alanda hacimsel büyümelerini gerçekleştirmiş olması gerekir" ifadelerini kullandı.

 

 

Kandilli Rasathanesi'nden alınan bilgiye göre, Kayseri’nin Hacılar ilçesinde saat 05.28’de yerin 7 kilometre derinliğinde 4.9 büyüklüğünde deprem oldu. Depremi yaşayan vatandaşlar da kendilerini sokağa attı. AFAD ise epremin büyüklüğünü 4.8 olarak kaydetti.

 

Meydana gelen deprem anının görüntüleri ortaya çıktı.Depremde marketlerdeki ürünlerin ve OSB'de bir üretim tesisindeki camların yerle bir olduğu görüldü.Ayrıca Saraycık mevkiinde deprem nedeniyle yarıklar oluştu.
 

Prof. Dr. Ahmet Ercanlar deprem ile ilgili yaptığı açıklamada, ''Kayseri diri kırıklarla örülüdür. Ancak çok büyük depremler üretmezler. Kayseri'de olan 4,9luk deprem K.Maraş 7,9'ca irkitilmiştir. 1835'de 6,5'luk 8 şiddetindeki deprem ürettiği en büyük depremdir. Bir süre sarsılıp geçeceğini umuyorum'' ifadelerine yer verdi.

 

ERCİYES DAĞI TEKRAR AKTİF OLUR MU ?

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, sosyal medya yayılan ve vatandaşları paniğe sevk eden "Depremden sonra Erciyes'te kayaçların yer değiştirdiği ve patlayacağı" yönündeki paylaşımlara yönelik rahatlatan açıklama yaptı. Evsen, "Erciyes'in zirvesiyle ilgili kayaçların yer değiştirdiği yada şeklinin değiştiği yönünde iddialar var. Bu görüntüleri bende izledim. Erciyes'in zirvesindeki bu kayaçların şekil değişikliğinin sebebini sadece depreme bağlayamayız. Burada atmosferik şartlar var. Bütün bunların etkisiyle beraber bu kayaçların şekil değişikliğine uğraması bunlara bağlanabilir. Depremle doğrudan ilişkilendirmek zordur. Meydana gelen depremlerin Erciyes'i tetikleyeceği ve dağın patlayabileceği şeklinde görüş belirtenler oldu. Sadece depremlere bağlı olarak böyle bir çıkış noktası elde etmişler. Volkanik bir dağın patlayabilmesi için sadece depremlerin olması gerekmiyor. O bölgede tektonik bir aktivitenin olması gerekiyor. Bölgenin ısınması gerekir. Hava şartlarında bir değişikliğin olması lazım. Erciyes'in üzerindeki kar örtüsünün hava sıcaklığından ve magmatik faaliyetlerden erimesi lazım. Eğer Erciyes'te muhtemel bir patlama olabilecekse orada gaz çıkışlarının olması lazım. Üstelik bu gaz çıkışlarının içerisinde zehirli gazlarında olması gerekiyor ve bunlara bağlı olarak kuş gibi canlı ölümlerinin olması gerekiyor. Bunun dışında oradaki bacanın kapanmasından dolayı eğer aşağından yeni bir magmatik malzeme gelebilecekse bunun o bölgedeki alanda hacimsel büyümelerini gerçekleştirmiş olması gerekir" ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.