Kırşehir'de Ayçiçek Ekim Alanları 2 Kat Arttı

EKONOMİ 03.08.2022 - 21:00, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir'de Ayçiçek Ekim Alanları 2 Kat Arttı

Kırşehir'de ayçiçeği ekili alanlar geçen yıl yüzde 38, bu yıl ise yüzde 100 arttı.Üretim artışında atıl arazilerin değerlendirilmesi etkili oldu.Böylece 75 bin dekar ekili alan 150 bin dekara çıkarıldı.

Ayçiçeği fiyatlarındaki artış ile birlikte çiftçiler de ayçiçeği ekimine yöneldi.Üretim alanlarındaki artış 2021 yılında yüzde 38 olurken, geçtiğimiz yıl 75 bin dekar olan ayçiçeği ekim alanı bu yıl 150 bin dekara ulaştı.Ekim alanlarının artmasında önceki yıllarda nadasa bırakılan alanların yüzde 30'luk kısmına ayçiçeği ekilmesi etkili oldu.   ''ÜRETİMDEN KOPAN TARIM ARAZİLERİNİ ÜRETİME KAZANDIRIYORUZ'' Ekili tarım alanlarını inceleyen ve ''Kırşehir İlinde Ekilmeyen Tarım Arazisi Kalmasın Projesi"ni hayta geçirdiklerini belirten Kırşehir Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen  "Sulanan tarım alanlarımızın kısıtlı olması nedeniyle özellikle nadas alanlarımız ilimizde oldukça fazla. Bu projedeki amacımız küçük, atıl, nadasa bırakılan, üretimden kopan tarım arazilerini üretime kazandırmak, tohuma ihtiyaç duyan çiftçilerimize destek vermek." dedi.   AYÇİÇEĞİNE YÜZDE 75 HİBELİ TOHUM DESTEĞİ Yaklaşık 2 milyon 400 bin liralık proje kapsamında nohut ve yeşil mercimeğin yanı sıra yağlık ayçiçeğine yüzde 75 hibeli tohum desteği sağladıklarını vurgulayan Seçen, "İlimizde 640 çiftçimize 21 bin dekar alana yetecek kadar yağlık ayçiçeği tohumu temin ederek dağıtımını gerçekleştirdik." diye konuştu.   HASTALIK VE ZARARLI BELİRTİSİ YOK, VERİM YÜKSEK OLACAK "2021 yılında 2020 yılına göre ayçiçeği ekilen alanlarımız yüzde 38 artmıştı, uyguladığımız bu projeler yine çiftçilerimizin ayni katkıları nedeniyle bu sene ayçiçeği ekilen alanımız 150 bin dekara ulaşmış durumda. İl ve ilçe müdürlükleri ekipleriyle ziraat odası başkanlarımızla hastalık ve zararlılara karşı kontrollerimizi gerçekleştiriyoruz. Çok şükür ürünlerimizde hiçbir hastalık ve zararlı belirtisi yok. Verimin yüksek olacağını düşünüyoruz. Ürünlerimizin genişimi çok iyi, fenolojik gözlemlerimizi yapıyoruz."   TIRTILIN ORTAYA ÇIKMASI İLE BİRLİKTE KIRŞEHİR'DEKİ ÜRETİM DAHA DEĞERLİ HALE GELDİ Trakya'daki ayçiçeği tarlalarında çayır tırtılı zararlısının ortaya çıkmasıyla Kırşehir'deki üretimin daha değerli hale geldiğine dikkati çeken Seçen, "Çayır tırtılına yönelik kontrollerimizi gerçekleştiriyoruz. Çok şükür bugüne kadar hiçbir ilçemizde hiçbir tarlamızda böyle bir zararlıya ve hastalığa rastlamadık. Bu sene yağışların da iyi olmasıyla çok verimli, hastalıktan uzak bir üretim sezonu gerçekleştirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.  
Kırşehir'de ayçiçeği ekili alanlar geçen yıl yüzde 38, bu yıl ise yüzde 100 arttı.Üretim artışında atıl arazilerin değerlendirilmesi etkili oldu.Böylece 75 bin dekar ekili alan 150 bin dekara çıkarıldı.

Ayçiçeği fiyatlarındaki artış ile birlikte çiftçiler de ayçiçeği ekimine yöneldi.Üretim alanlarındaki artış 2021 yılında yüzde 38 olurken, geçtiğimiz yıl 75 bin dekar olan ayçiçeği ekim alanı bu yıl 150 bin dekara ulaştı.Ekim alanlarının artmasında önceki yıllarda nadasa bırakılan alanların yüzde 30'luk kısmına ayçiçeği ekilmesi etkili oldu.

 

''ÜRETİMDEN KOPAN TARIM ARAZİLERİNİ ÜRETİME KAZANDIRIYORUZ''

Ekili tarım alanlarını inceleyen ve ''Kırşehir İlinde Ekilmeyen Tarım Arazisi Kalmasın Projesi"ni hayta geçirdiklerini belirten Kırşehir Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen  "Sulanan tarım alanlarımızın kısıtlı olması nedeniyle özellikle nadas alanlarımız ilimizde oldukça fazla. Bu projedeki amacımız küçük, atıl, nadasa bırakılan, üretimden kopan tarım arazilerini üretime kazandırmak, tohuma ihtiyaç duyan çiftçilerimize destek vermek." dedi.

 

AYÇİÇEĞİNE YÜZDE 75 HİBELİ TOHUM DESTEĞİ

Yaklaşık 2 milyon 400 bin liralık proje kapsamında nohut ve yeşil mercimeğin yanı sıra yağlık ayçiçeğine yüzde 75 hibeli tohum desteği sağladıklarını vurgulayan Seçen, "İlimizde 640 çiftçimize 21 bin dekar alana yetecek kadar yağlık ayçiçeği tohumu temin ederek dağıtımını gerçekleştirdik." diye konuştu.

 

HASTALIK VE ZARARLI BELİRTİSİ YOK, VERİM YÜKSEK OLACAK

"2021 yılında 2020 yılına göre ayçiçeği ekilen alanlarımız yüzde 38 artmıştı, uyguladığımız bu projeler yine çiftçilerimizin ayni katkıları nedeniyle bu sene ayçiçeği ekilen alanımız 150 bin dekara ulaşmış durumda. İl ve ilçe müdürlükleri ekipleriyle ziraat odası başkanlarımızla hastalık ve zararlılara karşı kontrollerimizi gerçekleştiriyoruz. Çok şükür ürünlerimizde hiçbir hastalık ve zararlı belirtisi yok. Verimin yüksek olacağını düşünüyoruz. Ürünlerimizin genişimi çok iyi, fenolojik gözlemlerimizi yapıyoruz."

 

TIRTILIN ORTAYA ÇIKMASI İLE BİRLİKTE KIRŞEHİR'DEKİ ÜRETİM DAHA DEĞERLİ HALE GELDİ

Trakya'daki ayçiçeği tarlalarında çayır tırtılı zararlısının ortaya çıkmasıyla Kırşehir'deki üretimin daha değerli hale geldiğine dikkati çeken Seçen, "Çayır tırtılına yönelik kontrollerimizi gerçekleştiriyoruz. Çok şükür bugüne kadar hiçbir ilçemizde hiçbir tarlamızda böyle bir zararlıya ve hastalığa rastlamadık. Bu sene yağışların da iyi olmasıyla çok verimli, hastalıktan uzak bir üretim sezonu gerçekleştirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.