Kırşehir'de bulduğu böceğe verdiği isim sosyal medyayı salladı
Kırşehir'e bağlı Özbağ Kasabasında arazi çalışmalarında keşfettiği yeni böcek türüne eşinin ismi olan ''Emine'' yi veren akademisyen Ersin Demirel, sosyal medyanın en çok konuşulan isimlerinden birisi oldu.
Kırşehir'de yapılan arazi çalışmaları sırasında keşfedilen yeni bir böcek türüne, Dr. Öğretim Üyesi Ersin Demirel eşinin ismi olan "Emine"yi vererek dikkat çekici bir karara imza attı. Doç. Dr. Mahmut Erbey tarafından toplanan örnekler, önce Ahi Evran Üniversitesi'nde incelendikten sonra uzman Dr. Demirel'e gönderildi. Yapılan detaylı çalışmalar sonucunda böceğin yeni bir tür olduğu belirlendi ve bu bulgular "Zootaxa Dergisi"nde yayımlanan bir makale ile bilim dünyasına duyuruldu.

Bu sıra dışı isimlendirme kararıyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Demirel, eşini onurlandırmak ve Türkiye'nin zengin biyoçeşitliliğine dikkat çekmek istediğini vurguladı. Sosyal medyada olası tepkilere rağmen bu kararı aldıklarını belirten Demirel, eşinin de bu konuda endişeleri olduğunu ancak kendisi için bu değerlerin daha öncelikli olduğunu ifade etti.Yeni türün teşhis sürecinin yaklaşık 1,5 yıl sürdüğünü anlatan Dr. Demirel, bu süreçte örneklerin toplanması, türün belirlenmesi ve bilimsel yayın aşamasının yer aldığını söyledi. Özellikle eski yayınlardaki bilgilere dayanarak teşhis yapmanın zorluğuna dikkat çekti.

"Cixiidae" familyasına ait olan yeni böcek türünün bitki zararlısı olduğunu belirten Dr. Demirel, bu böceklerin bitkilerden bitkilere çeşitli mikroorganizmaları taşıyarak hastalıklara neden olabileceğini ifade etti.Eşiyle aynı üniversiteden mezun olduklarını dile getiren Dr. Demirel, Türkiye'de bir böcek türüne bir kadın ismi vermenin cesaret gerektirdiğini söyledi. Bu fikrin lisans yıllarında oluştuğunu ve eşiyle tanıştıktan sonra bu konuyu paylaştığını aktardı. Sosyal medyada eleştirilebileceklerini bilmelerine rağmen bu kararı ortaklaşa aldıklarını yineledi.
Dr. Demirel, taksonomi biliminde türlere yakınların isimlerinin verilmesinin köklü bir gelenek olduğunu hatırlatarak, yabancı araştırmacıların da benzer isimlendirmeler yapabildiğini ve bazen milli değerlere aykırı isimler verebildiklerini dile getirdi. Bu nedenle, yerli araştırmacıların bu konuda daha duyarlı davranmasının önemini vurguladı.Genç biyologları entomoloji alanında çalışmaya teşvik eden Dr. Demirel, bu alandaki boşlukların yabancı araştırmacılar tarafından doldurulmasının suistimallere yol açabileceği uyarısında bulundu. Bu tür isimlendirmelerle hem medyanın hem de toplumun dikkatini Türkiye'nin biyoçeşitliliğine çekmek istediğini ifade etti.

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle biyoçeşitliliğin korunması konusunda sorumlulukları olduğunu hatırlatan Dr. Demirel, biyokaçakçılık yoluyla yurt dışına çıkarılan türlere yönelik hassasiyetleri hiçe sayan isimlendirmeler yapılabildiğini belirtti ve herkesi biyoçeşitliliği korumaya davet etti.
Yorumlar
+ Yorum YapHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
Gözden Kaçmasın
Kırşehir'de her 100 kişiye 138 sığır düşüyor
Görüntüle →Son Yazıları
- Cesaretin Var mı Sayın Vekil ?
- Başka Çare Kalmadı
- Kulak Vermediğin Kırşehir Kamuoyu Seni Devre Dışı Bırakır
- Çin'in Şeytani Soykırım Planı
- Kırşehir'e Millet Bahçesi Gerekir mi ?
- ''Kırşehir'e Yeni Hastane'' Gerçeği
- Hata Kendilerinde Değil Kırşehirdeymiş !
- Devlet Fabrika Kurar mı ?
- AK Parti Üçlü Ayrımda
- Kırşehir'de AK Parti'nin Kaderini Belirleyecek Seçim
İlginizi Çekebilir





Trend Haberler
Mucur'da kayıp alarmı mutlu sonla bitti




Son Haberler
Kırköy Kervansaray Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Karne Heyecanı



