Kırşehir'de Hangi Tip Ceviz Nerede Yetişir : Haritası Çıkarıldı

GÜNDEM 04.11.2022 - 23:15, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir'de Hangi Tip Ceviz Nerede Yetişir : Haritası Çıkarıldı

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, KOP projesi kapsamında Kırşehir'deki ceviz verimliliğini artırmak için başlattığı kampanya çerçevesinde; hangi tip cevizin hangi bölgede yetiştirilmesi gerektiği ile ilgili danışmanlık hizmeti vereceklerini duyurdu.

Ziraat Fakültesi ve Fen Edebiyt Fakültesi'ne bağlı Coğrafya bölümü ile birlikte yapılan çalışma kapsamında ceviz yetiştiriciliğine yönelik Kırşehir'in iklim haritası çıkarıldı.Çalışma kapsamında cevizin ana vatanı olan Kırşehir'de hangi tip cevizin hangi bölgede yetiştirilmesi gerektiği ya da mevcut verimsiz bahçelerde iklime uygun hangi ceviz türünün uygun olduğu tespit edilerek ceviz yetiştiricilerine danışmanlık hizmeti verilecek.Böylece Kırşehir'de yaklaşık 350 bin dekar arazide dikili bulunan ve 150 bin dekarlık kısmında verimsizlik tespit edilen ceviz bahçelerinin iklim şartlarına uygun dönüşümü sağlanarak verimlilik de arttırılacak.     Konuya ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulunan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Otomasyon sistemi ile vatandaşımız ceviz yetiştireceği toprağın hangi çeşit ceviz için daha elverişli olduğunu rahatlıkla öğrenebilecek ve bahçesinde ya da arazisinde daha verimli ve sağlıklı cevizler yetiştirecek.” dedi.     Üniversitenin üretim yapmak yerine bilimsel bilgiler üreterek üreticilere yol gösterdiğini ve cevizin ilimizin marka değeri olması açısından oldukça önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinde otomasyon sisteminin önemli bir yeri olduğuna dikkat çekti. Otomasyon sisteminin yetiştirilecek toprak için en iyi ceviz çeşidini önereceğini özellikle vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Vatandaşımız artık ‘Ceviz diktim ama meyvesini alamıyorum’ ya da ‘Diktiğim cevizler yeterince verimli değil’ diye düşünmeyecek.” dedi. Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinde 2017 yılından bu yana büyük bir özveri ve emek harcandığını anlatan Rektör Karakaya, projede emeğe geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etti.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, KOP projesi kapsamında Kırşehir'deki ceviz verimliliğini artırmak için başlattığı kampanya çerçevesinde; hangi tip cevizin hangi bölgede yetiştirilmesi gerektiği ile ilgili danışmanlık hizmeti vereceklerini duyurdu.

Ziraat Fakültesi ve Fen Edebiyt Fakültesi'ne bağlı Coğrafya bölümü ile birlikte yapılan çalışma kapsamında ceviz yetiştiriciliğine yönelik Kırşehir'in iklim haritası çıkarıldı.Çalışma kapsamında cevizin ana vatanı olan Kırşehir'de hangi tip cevizin hangi bölgede yetiştirilmesi gerektiği ya da mevcut verimsiz bahçelerde iklime uygun hangi ceviz türünün uygun olduğu tespit edilerek ceviz yetiştiricilerine danışmanlık hizmeti verilecek.Böylece Kırşehir'de yaklaşık 350 bin dekar arazide dikili bulunan ve 150 bin dekarlık kısmında verimsizlik tespit edilen ceviz bahçelerinin iklim şartlarına uygun dönüşümü sağlanarak verimlilik de arttırılacak.

 

 

Konuya ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulunan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Otomasyon sistemi ile vatandaşımız ceviz yetiştireceği toprağın hangi çeşit ceviz için daha elverişli olduğunu rahatlıkla öğrenebilecek ve bahçesinde ya da arazisinde daha verimli ve sağlıklı cevizler yetiştirecek.” dedi.

 

 

Üniversitenin üretim yapmak yerine bilimsel bilgiler üreterek üreticilere yol gösterdiğini ve cevizin ilimizin marka değeri olması açısından oldukça önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinde otomasyon sisteminin önemli bir yeri olduğuna dikkat çekti. Otomasyon sisteminin yetiştirilecek toprak için en iyi ceviz çeşidini önereceğini özellikle vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Vatandaşımız artık ‘Ceviz diktim ama meyvesini alamıyorum’ ya da ‘Diktiğim cevizler yeterince verimli değil’ diye düşünmeyecek.” dedi.

Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinde 2017 yılından bu yana büyük bir özveri ve emek harcandığını anlatan Rektör Karakaya, projede emeğe geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.