Kızılırmak Havzasında Ruh Gibi Geziyor, Tırnakları Deri Altına İşliyor

BİLİM 25.02.2023 - 13:28, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kızılırmak Havzasında Ruh Gibi Geziyor, Tırnakları Deri Altına İşliyor

Kırşehir'in de içerisinde bulunduğu Kızılırmak Havzası ve farklı ırmak havzalarında yaşam alanları bulunan Saz Kedisi, sulak alanların tarım arazilerine çevrilmesi nedeniyle artık nesli ciddi anlamda tehlike altında olan bir tür.

Kızılırmak Havzasında bulunan sazlıklarda yaşadığı değerlendirilen boz renkli saz kedisi, ince uzun bacaklara sahiptir. Her bireye özgü asimetrik çizgileri bulunan saz kedisi yaban kedisinden daha büyük vaşaktan daha küçük bir kedidir. Bu özellikleri bireylerin birbirlerinden ayırt edilmelerini sağlar.     SUYU SEVEN TEK KEDİ TÜRÜ Genellikle boz rengi olan saz kedisinin koku alma ve görme duygusu çok geliştiğinden alanda görülmeleri zordur. Herhangi bir tehlike anında çalılık içine gizlenerek hareketsiz beklerler. Çok iyi yüzücüdürler. Ülkemizde suyu seven ve suda avlanan tek yabani kedi türüdür.     YAVRULARINI TERK EDİLEN YUVALARDA SAKLAR Gece-gündüz aktif olan saz kedisi deniz, göl, ve nehir sistemlerindeki sazlıklarda, çalılık ve ormanlık alanlarda yaşarlar. Yavrularını ağaç kovukları, sık çalılıklar veya tilki, porsuk gibi hayvanların terk ettiği yuvalarda saklarlar.     AVDA ÖNCELİKLERİ HASTA VE SAKATLAR Kemiriciler, kuşlar, sürüngenler, kurbağalar, böcekler, tavşanlar, domuz yavruları ve bazen de çürümemiş leşlerle beslenirler. Hasta ve sakat bireyleri öncelikle avlarlar. Böylece avladıkları türlerin popülasyonlarının sağlıklı kalmasını ve sayılarının dengede tutulmasını sağlarlar. Diğer yırtıcı türlerden korunmak, avlanmak için ağaçlara da tırmanabilirler.
Kırşehir'in de içerisinde bulunduğu Kızılırmak Havzası ve farklı ırmak havzalarında yaşam alanları bulunan Saz Kedisi, sulak alanların tarım arazilerine çevrilmesi nedeniyle artık nesli ciddi anlamda tehlike altında olan bir tür.

Kızılırmak Havzasında bulunan sazlıklarda yaşadığı değerlendirilen boz renkli saz kedisi, ince uzun bacaklara sahiptir. Her bireye özgü asimetrik çizgileri bulunan saz kedisi yaban kedisinden daha büyük vaşaktan daha küçük bir kedidir. Bu özellikleri bireylerin birbirlerinden ayırt edilmelerini sağlar.

 

 

SUYU SEVEN TEK KEDİ TÜRÜ

Genellikle boz rengi olan saz kedisinin koku alma ve görme duygusu çok geliştiğinden alanda görülmeleri zordur. Herhangi bir tehlike anında çalılık içine gizlenerek hareketsiz beklerler. Çok iyi yüzücüdürler. Ülkemizde suyu seven ve suda avlanan tek yabani kedi türüdür.

 

 

YAVRULARINI TERK EDİLEN YUVALARDA SAKLAR

Gece-gündüz aktif olan saz kedisi deniz, göl, ve nehir sistemlerindeki sazlıklarda, çalılık ve ormanlık alanlarda yaşarlar. Yavrularını ağaç kovukları, sık çalılıklar veya tilki, porsuk gibi hayvanların terk ettiği yuvalarda saklarlar.

 

 

AVDA ÖNCELİKLERİ HASTA VE SAKATLAR

Kemiriciler, kuşlar, sürüngenler, kurbağalar, böcekler, tavşanlar, domuz yavruları ve bazen de çürümemiş leşlerle beslenirler. Hasta ve sakat bireyleri öncelikle avlarlar. Böylece avladıkları türlerin popülasyonlarının sağlıklı kalmasını ve sayılarının dengede tutulmasını sağlarlar. Diğer yırtıcı türlerden korunmak, avlanmak için ağaçlara da tırmanabilirler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.