Konya'da Yaşanan Olay Akıllara Kırşehir'i Getirdi

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.11.2019 - 10:18, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Konya'da Yaşanan Olay Akıllara Kırşehir'i Getirdi

Öğretmenler gününde Konya'da yapılan anma etkinliğinde Vali Cüneyit Orhan Toprak'ın bir öğretmeni bacak bacak üstüne atmasından dolayı azarlaması akıllara yıllar önce Atatürk'ün Kırşehir'e geldiğinde yaşanan olayı hatırlattı. Milli Mücadele döneminde Samsun'dan Ankara'ya yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları 24 Aralık 1919'da Kırşehir'e geliyor.O geldiğinde  Kırşehir'de bulunan Habib Arıöz Kırşehir Meydanında nutkunu okuyor.O dönemde herhangi bir siyasinin yerine bir öğretmenin konuşma yapması Öğretmene verilen değeri de gözler önüne seriyor. HABİB ARIÖZ O GÜN YAŞANANLARI BÖYLE AKTARIYOR : Atatürk 24.12.1919 tarihinde Kırşehir’e geldiğinde huzurunda bilinen nutkumu Kırşehir meydanında irad ettim. ''Necip Türk Milletinin göz bebeği Gazi Paşamız ! Asırlardan beri Türkün kanıyla idame-i hayat ederek kendisine Allah'ın gölgesi süsünü veren saray heyulası , düşmanlarımızla birlikte büyük milletimizin büyük kemallerini yetiştiren şu nazlı vatanı temelinden yıkmak , Türk Milletini ilelebet esir bırakmak hülyasını kurarken onu esaretten , ölümden kurtarmak azm-ü celadetiyle meydanı şehamete atılarak üç sene evvel şehrimizden geçmiş ve o vakit mahzun kalblerimizde bir şule-i ve halas yaratmıştınız ! Çok geçmedi Azim , celadet ve kudret-i dahiyanenizle altı asırdan beri tarih-i cihanın kaydetmediği daire-i şumul ve ihtivası ummanlar kadar engin şanlı bir zaferi istihsal ile milletimizin ve bütün alem-i islamın payansız şükranına mazhar oldunuz. Senelerden beri kalbleri tehasür ve iştiyakla çarpan Kırşehir Halkı Türk Milletini layık olduğu yüksek mevkie isal eden , teceddüt ve itila yollarında bizlere nurlu hedefleri işaret buyuran Gazi reislerini selamlamak şerefine malikiyetlerinden dolayı kendilerini mesut ve bahtiyar bilirler. Burada büyük milletimizin temayülatına tercüman olarak diyeceğim ki biz Kırşehir ahalisi muhterem Reisi cumhur Paşamızın rehakar kılıcı ile kurtardığı ve mucizeli kalemiyle çizdiği umdeler etrafından toplandık.Mukaddes gayemizin tahakkukunu görmek ve son hedefimize vasıl olmak için açtığımız hakikat yollarında genç ve zinde Cumhuriyetimizin feyizli ve nurlu ışıklarında sizinle birlikte yürüyeceğiz.Bizi bu şehrani hakikatten çevirecek hiçbir kuvvet yoktur.Önümüze çıkan her maniayı bilaperva atlayacağız.Milletimizin şu demirden yumruğu zulüm , esaret , taassup ve cehalet zincirlerini parçaladığı gibi , her cehennem ateşini söndürmeye kafidir. Biz Türkler , yeni ve feyyaz Cumhuriyetin hakiki muhafız ve nigehbanıyız.Milli ve kudsi mefküremiz budur.Cumhuriyet fidanını icabederse kanımızla sulamaktan çeknmeyeceğiz. Yaşasın Türk Cumhuriyeti , Yaşasın Türk Milleti , Yaşasın büyük Gazi Paşamız !'' Gazi Hazretleri bu nutuk dolayısıyla çok memnun ve mütehassis oldular. Habip Arıöz 1919 Kırşehir

Öğretmenler gününde Konya'da yapılan anma etkinliğinde Vali Cüneyit Orhan Toprak'ın bir öğretmeni bacak bacak üstüne atmasından dolayı azarlaması akıllara yıllar önce Atatürk'ün Kırşehir'e geldiğinde yaşanan olayı hatırlattı.

Milli Mücadele döneminde Samsun'dan Ankara'ya yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları 24 Aralık 1919'da Kırşehir'e geliyor.O geldiğinde  Kırşehir'de bulunan Habib Arıöz Kırşehir Meydanında nutkunu okuyor.O dönemde herhangi bir siyasinin yerine bir öğretmenin konuşma yapması Öğretmene verilen değeri de gözler önüne seriyor.

HABİB ARIÖZ O GÜN YAŞANANLARI BÖYLE AKTARIYOR :

Atatürk 24.12.1919 tarihinde Kırşehir’e geldiğinde huzurunda bilinen nutkumu Kırşehir meydanında irad ettim.

''Necip Türk Milletinin göz bebeği Gazi Paşamız !

Asırlardan beri Türkün kanıyla idame-i hayat ederek kendisine Allah'ın gölgesi süsünü veren saray heyulası , düşmanlarımızla birlikte büyük milletimizin büyük kemallerini yetiştiren şu nazlı vatanı temelinden yıkmak , Türk Milletini ilelebet esir bırakmak hülyasını kurarken onu esaretten , ölümden kurtarmak azm-ü celadetiyle meydanı şehamete atılarak üç sene evvel şehrimizden geçmiş ve o vakit mahzun kalblerimizde bir şule-i ve halas yaratmıştınız !

Çok geçmedi Azim , celadet ve kudret-i dahiyanenizle altı asırdan beri tarih-i cihanın kaydetmediği daire-i şumul ve ihtivası ummanlar kadar engin şanlı bir zaferi istihsal ile milletimizin ve bütün alem-i islamın payansız şükranına mazhar oldunuz.

Senelerden beri kalbleri tehasür ve iştiyakla çarpan Kırşehir Halkı Türk Milletini layık olduğu yüksek mevkie isal eden , teceddüt ve itila yollarında bizlere nurlu hedefleri işaret buyuran Gazi reislerini selamlamak şerefine malikiyetlerinden dolayı kendilerini mesut ve bahtiyar bilirler.

Burada büyük milletimizin temayülatına tercüman olarak diyeceğim ki biz Kırşehir ahalisi muhterem Reisi cumhur Paşamızın rehakar kılıcı ile kurtardığı ve mucizeli kalemiyle çizdiği umdeler etrafından toplandık.Mukaddes gayemizin tahakkukunu görmek ve son hedefimize vasıl olmak için açtığımız hakikat yollarında genç ve zinde Cumhuriyetimizin feyizli ve nurlu ışıklarında sizinle birlikte yürüyeceğiz.Bizi bu şehrani hakikatten çevirecek hiçbir kuvvet yoktur.Önümüze çıkan her maniayı bilaperva atlayacağız.Milletimizin şu demirden yumruğu zulüm , esaret , taassup ve cehalet zincirlerini parçaladığı gibi , her cehennem ateşini söndürmeye kafidir.

Biz Türkler , yeni ve feyyaz Cumhuriyetin hakiki muhafız ve nigehbanıyız.Milli ve kudsi mefküremiz budur.Cumhuriyet fidanını icabederse kanımızla sulamaktan çeknmeyeceğiz.

Yaşasın Türk Cumhuriyeti , Yaşasın Türk Milleti , Yaşasın büyük Gazi Paşamız !''

Gazi Hazretleri bu nutuk dolayısıyla çok memnun ve mütehassis oldular.

Habip Arıöz 1919 Kırşehir

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.