Patates Kanseri Nedeniyle 26 İlde Karantina

SAĞLIK 28.04.2022 - 12:25, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Patates Kanseri Nedeniyle 26 İlde Karantina

Yabancı tohum ile birlikte Türkiye'ye gelen patates kanserinin ekim alanlarını sardığı ve 26 ilde karantina uygulandığı açıklandı.Kırşehir'in karantina uygulanan iller arasında olmadığı öğrenilirken, bakanlığın toprak analizi noktasında denetimleri yoğunlaştırdığı belirlendi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hastalığın bulaştığı topraklarda 28 yıl patates ekimi yapılamadığını, ayçiçek yağı, buğday ve şekerden sonra bu kez de patates krizinin kapıda olduğunu belirtti.İthal tohumla hastalığın Türkiye geldiğini söylen Gürer, 2004 yılında görülmeye başlayan ‘patates siğili’ hastalığının yayılımıyla ilgili sorunlara ilişkin, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye soru önergesi verdiğini söyledi. Gürer Bakan Kirişçi tarafından verilen yanıtta 26 ilde karantina uygulandığını ama hangi illerin karantina altında olduğunun açıklanmadığının altını çizdi.   26 İLDE KARANTİNA UYGULANIYOR 2022 yılı itibariyle patates siğili hastalığı nedeniyle karantina tedbirleri uygulandığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, hastalık etmeninin konukçularının (patates ve diğerleri) dışındaki ürünleri etkileyebildiğine dikkat çekerek, “ Patates karantina etmenleri sebebiyle (Patates siğili, Patates kahverengi çürüklüğü, Patates halka çürüklüğü ve Patates kist nematodları) 26 ilde karantina tedbirleri uygulanmaktadır" açıklamasında bulundu.   PATATES KANSERİ OLAN TOPRAKTA 20 YIL KARANTİNA UYGULANIYOR Gürer, patates siğil hastalığı nedeni ile yaygın ekim yapılan bazı illerde ekiminin önemli ölçüde azaldığını söyledi. Patates kanseri rastlanan toprakta en az 20 yıl karantina uygulanıyor ve yem bitkileri dışında ürün yetişmiyor. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Yalnız Niğde’de en az 100 bin ton dolayında patates ekiminin azaldı. Yıllık 840 bin ton patates üretilen Niğde ilinde geçen yıl rekolte beş yüz bin tona geriledi. Bu yılda yazda patates ekiminde daralma devam etti. 1999 yılında 6,5 milyon ton patates üretilen ülkemizde 2021 yılında 5,1 milyon ton patates yetişti. Bugünden önlemler alınmalıdır. hububattan sonra en çok tüketilen gıda ürünlerden patates içinde tehlike çanları çalmaktadır. Mevcut önlemler yanında daha çok ciddi tedbirler alınması şarttır”   KIRŞEHİR'DE KARANTİNA VAR MI ? Konu ile ilgili Kırşehir Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen gazetemize yaptığı açıklamada, Kırşehir'deki patates ekim alanlarında herhangi bir karantinanın söz konusu olmadığını ancak yoğun bir şekilde yapılan rutin denetimler kapsamında bakanlığın numune alarak devamlı olarak analiz gerçekleştirdiğini ifade etti.    
Yabancı tohum ile birlikte Türkiye'ye gelen patates kanserinin ekim alanlarını sardığı ve 26 ilde karantina uygulandığı açıklandı.Kırşehir'in karantina uygulanan iller arasında olmadığı öğrenilirken, bakanlığın toprak analizi noktasında denetimleri yoğunlaştırdığı belirlendi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hastalığın bulaştığı topraklarda 28 yıl patates ekimi yapılamadığını, ayçiçek yağı, buğday ve şekerden sonra bu kez de patates krizinin kapıda olduğunu belirtti.İthal tohumla hastalığın Türkiye geldiğini söylen Gürer, 2004 yılında görülmeye başlayan ‘patates siğili’ hastalığının yayılımıyla ilgili sorunlara ilişkin, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye soru önergesi verdiğini söyledi. Gürer Bakan Kirişçi tarafından verilen yanıtta 26 ilde karantina uygulandığını ama hangi illerin karantina altında olduğunun açıklanmadığının altını çizdi.

 

26 İLDE KARANTİNA UYGULANIYOR

2022 yılı itibariyle patates siğili hastalığı nedeniyle karantina tedbirleri uygulandığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, hastalık etmeninin konukçularının (patates ve diğerleri) dışındaki ürünleri etkileyebildiğine dikkat çekerek, “ Patates karantina etmenleri sebebiyle (Patates siğili, Patates kahverengi çürüklüğü, Patates halka çürüklüğü ve Patates kist nematodları) 26 ilde karantina tedbirleri uygulanmaktadır" açıklamasında bulundu.

 

PATATES KANSERİ OLAN TOPRAKTA 20 YIL KARANTİNA UYGULANIYOR

Gürer, patates siğil hastalığı nedeni ile yaygın ekim yapılan bazı illerde ekiminin önemli ölçüde azaldığını söyledi. Patates kanseri rastlanan toprakta en az 20 yıl karantina uygulanıyor ve yem bitkileri dışında ürün yetişmiyor.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Yalnız Niğde’de en az 100 bin ton dolayında patates ekiminin azaldı. Yıllık 840 bin ton patates üretilen Niğde ilinde geçen yıl rekolte beş yüz bin tona geriledi. Bu yılda yazda patates ekiminde daralma devam etti. 1999 yılında 6,5 milyon ton patates üretilen ülkemizde 2021 yılında 5,1 milyon ton patates yetişti.

Bugünden önlemler alınmalıdır. hububattan sonra en çok tüketilen gıda ürünlerden patates içinde tehlike çanları çalmaktadır. Mevcut önlemler yanında daha çok ciddi tedbirler alınması şarttır”

 

KIRŞEHİR'DE KARANTİNA VAR MI ?

Konu ile ilgili Kırşehir Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen gazetemize yaptığı açıklamada, Kırşehir'deki patates ekim alanlarında herhangi bir karantinanın söz konusu olmadığını ancak yoğun bir şekilde yapılan rutin denetimler kapsamında bakanlığın numune alarak devamlı olarak analiz gerçekleştirdiğini ifade etti.

 

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.