Pilot İl Seçilen Kırşehir'de Aile Diş Hekimliği Uygulaması Başlatıldı

SAĞLIK 24.08.2022 - 10:10, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Pilot İl Seçilen Kırşehir'de Aile Diş Hekimliği Uygulaması Başlatıldı

Sağlık Bakanlığı tarafından Karabük ve Eskişehir ile birlikte pilot il seçilen Kırşehir'de 'Aile Diş Hekimliği Uygulaması'na geçildi.

Erken çocukluk döneminde ağız sağlığı bilincinin oluşturuluarak uzun vadede diş sağlığı hizmeti sunan merkez ve hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla ileri seviye tedavilerin ortaya çıkardığı yüksek maliyetleri önlemeyi hedefleyen ''Aile Diş Hekimliği' uygulaması, Eskişehir ve Karabük ile birlikte pilot il seçilen Kırşehir'de başlatıldı. Aile Diş Hekimliği uygulaması ile Kırşehir merkez ve ilçelerde bulunan 2-12 yaş grubundaki çocukların muayenesi, koruyucu tedavileri, takipleri il ve ilçelerde görev yapan toplam 8 diş hekimi tarafından yapılacak.Söz konusu tedavi ve muayeneler için ailelerin izlemesi gereken adımlar ise şu şekilde sıralandı :   - Aileler, aile diş hekimlerini e- Nabız uygulamasından öğrenebileceklerdir.   - MHRS sisteminden veya 182 no’lu randevu hattını arayarak randevu oluşturabileceklerdir.   - Randevu aldıkları tarih ve saatte bulundukları il veya ilçe merkezindeki sağlık tesisine başvuracaklardır.   - Bu aşamada il merkezimizde ağız ve diş sağlığı merkezinde, ilçelerde de toplum sağlığı merkezlerinde kurulan aile diş hekimliği polikliniklerinde çocuklarımız ilk muayeneye kabul edilecektir. Çocuklarımızın ve ailelerinin Aile Diş Hekimini ilk ziyaretlerinde; ilk muayene yapılacak, ağızdaki çürük diş sayısı, tedavi görmüş dişler, eksik dişler, çene yapısı bozuklukları sisteme kaydedilecek ve bu şekilde çocuklarımızın çürük risk analizi yapılmış olacaktır. Bu analiz çocukların ne sıklıkta diş hekimini ziyaret etmesi gerektiğini ortaya koyacaktır.   - Daha sonra geçtiğimiz yıllarda okullarda yapılmakta olan çürük önleyici flor vernik tedavisi, çürüklerin başlama yeri olabilen çukurları örtme uygulaması, diş plaklarının temizlenmesi, beslenme ve ağız temizliği eğitimleri yapılacak, gerekli durumlarda ileri tedavi için çocuk diş hekimliği kliniklerine yönlendirme yapılacaktır ve çocuklarımız risk analizine göre 3 veya 6 ay sonrasına takibi yapılmak üzere tekrar davet edilecektir.   - Bu şekilde çocukluk çağında başlayan bir hastalık olan diş çürükleri henüz oluşmadan önlem alınarak engellenebilecektir.
Sağlık Bakanlığı tarafından Karabük ve Eskişehir ile birlikte pilot il seçilen Kırşehir'de 'Aile Diş Hekimliği Uygulaması'na geçildi.

Erken çocukluk döneminde ağız sağlığı bilincinin oluşturuluarak uzun vadede diş sağlığı hizmeti sunan merkez ve hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla ileri seviye tedavilerin ortaya çıkardığı yüksek maliyetleri önlemeyi hedefleyen ''Aile Diş Hekimliği' uygulaması, Eskişehir ve Karabük ile birlikte pilot il seçilen Kırşehir'de başlatıldı.

Aile Diş Hekimliği uygulaması ile Kırşehir merkez ve ilçelerde bulunan 2-12 yaş grubundaki çocukların muayenesi, koruyucu tedavileri, takipleri il ve ilçelerde görev yapan toplam 8 diş hekimi tarafından yapılacak.Söz konusu tedavi ve muayeneler için ailelerin izlemesi gereken adımlar ise şu şekilde sıralandı :

 

- Aileler, aile diş hekimlerini e- Nabız uygulamasından öğrenebileceklerdir.

 

- MHRS sisteminden veya 182 no’lu randevu hattını arayarak randevu oluşturabileceklerdir.

 

- Randevu aldıkları tarih ve saatte bulundukları il veya ilçe merkezindeki sağlık tesisine başvuracaklardır.

 

- Bu aşamada il merkezimizde ağız ve diş sağlığı merkezinde, ilçelerde de toplum sağlığı merkezlerinde kurulan aile diş hekimliği polikliniklerinde çocuklarımız ilk muayeneye kabul edilecektir. Çocuklarımızın ve ailelerinin Aile Diş Hekimini ilk ziyaretlerinde; ilk muayene yapılacak, ağızdaki çürük diş sayısı, tedavi görmüş dişler, eksik dişler, çene yapısı bozuklukları sisteme kaydedilecek ve bu şekilde çocuklarımızın çürük risk analizi yapılmış olacaktır. Bu analiz çocukların ne sıklıkta diş hekimini ziyaret etmesi gerektiğini ortaya koyacaktır.

 

- Daha sonra geçtiğimiz yıllarda okullarda yapılmakta olan çürük önleyici flor vernik tedavisi, çürüklerin başlama yeri olabilen çukurları örtme uygulaması, diş plaklarının temizlenmesi, beslenme ve ağız temizliği eğitimleri yapılacak, gerekli durumlarda ileri tedavi için çocuk diş hekimliği kliniklerine yönlendirme yapılacaktır ve çocuklarımız risk analizine göre 3 veya 6 ay sonrasına takibi yapılmak üzere tekrar davet edilecektir.

 

- Bu şekilde çocukluk çağında başlayan bir hastalık olan diş çürükleri henüz oluşmadan önlem alınarak engellenebilecektir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.