07 Haziran 2016 - 13:29 - Güncellenme: 05 Mayıs 2023 - 17:12
G: 05 Mayıs 2023 - 17:12
AHİLİK TÜRK DÜNYASI’NIN VE DİASPORASI’NIN ORTAK PAYDASI OLARAK KABUL EDİLDİ
Türkiye Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından 1-3 Haziran 2016 tarihinde İstanbul’da organize edilen 5. Dünya Türk Forumunda, Ahiliğin Türklerin yaşadığı ülke ve bölgelerde birleştirici unsur olduğu ve bu ülkelerde de yaygınlaştırılması kararı alındı.
Bağımsız ve Özerk Türk Cumhuriyeti ile yaklaşık 40 ülkede yaşayan Türk topluluğu temsilcilerinin, davetli bilim adamlarının, Dünya Türk Forumu Akil Kişiler Kurulu Üyelerinin, milletvekillerinin, diplomatların ve eski Başbakanların katıldığı forumda bildiriler sunuldu.
5. Dünya Türk Forumuna davetli olarak katılan AEÜ Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kâzım Ceylan “Ahi Evran’ı Veli ve Türk Dünyasına Etkileri”konusunda bir bildiri sundu.
Ceylan, bildirisinde,ahiliğin Türk-İslam dünyasında bir medeniyet hareketi olduğunu bildirdi. Ceylan, “Ahilik, sonraları bir esnaf birliği haline dönüşmüş olsa bile, bütünüyle Türk-İslâm dünyasında bir medeniyet hareketi, dünyevi ve uhrevi sistem olarak değerlendirilebilir. Türk Milleti Anadolu’da, Balkanlar’da, Kırım’da tek bir devlet ve imparatorluk halinde tezahür etmeden; ahilik nizamı her şehirde aynı örf, töre, inanç ve anlayışla insanları ruhen birbirine kenetlemiş, büyük birliğe hazırlamıştır. Anadolu ve Rumeli’nin Türkleşmesi ve İslâmlaşmasında büyük bir vazife icra etmiştir. Ahilik teşkilatı medeniyetimizi, kendine has yönetim anlayışı; insanları ötekileştirmeden bir kardeşlik ve dayanışma modeli ortaya koyması; göçebe Türkmenleri işbaşında eğitmesi; kendilerine has bir eğitim modeli ortaya koymaları; dünyada ilk defa kadınları teşkilatlandırmaları; helâl kazanca dayalı bir ekonomik sistem kurmaları; oluşturdukları sosyal güvenlik sistemi ile kimsesizlerin kimi olmaları ve kurdukları vakıflarla medeniyetimizin oluşmasında temel dinamik olmuşlardır.”
Üç gün süren 5. Dünya Türk Forumunda Türk Dünyası ile diğer konularda değerlendirilirken forum çalışmaları ile ilgili sonuç bildirisinde, “Türk dilinin korunması, dünyadaki bütün Türkler’in ortak alfabeye geçmesi ve birleştirici unsur olarak da Ahmet Yesevi’nin fikirleriyle Ahiliğin ortak kültür olarak yaygınlaştırılması, yaşatılması düşüncesi” karar altına alındı.
Ahilik, bütünüyle bağımsız ve Özerk Türk Cumhuriyetlerinde ve Türklerin yaşadığı bütün ülkelerde birleştirici unsur olarak kabul edilmiş oldu. Buralarda hayata geçirilmeye çalışılacak.
Yorumlar
+ Yorum Yap
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş ve tüm sorumluluğu üstlenmiş olursunuz.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
İlginizi Çekebilir

Balkonunu Kapatanlar Dikkat: Söküm kararı çıkabilir

Kırşehir'de altyapıdan üstyapıya planlı dönüşüm

Mucur'da kayıp alarmı mutlu sonla bitti

MHP'de Kırşehir gündemini sarsan değişim

Yüzlerce aile Kırköy’e akın etti: Gökyüzü uçurtmalarla doldu
Trend Haberler
Mucur'da kayıp alarmı mutlu sonla bitti

Kırşehir’in de yer aldığı operasyonda şirketlere kayyum

Kırşehir'de jeotermal potansiyeli en yüksek bölgeler belli oldu

Kırşehir'de her 100 kişiye 138 sığır düşüyor

Kırşehir’de mandıra ve arsalar üzerinden 100 Milyon TL’lik iddia
Son Haberler
Kırköy Kervansaray Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Karne Heyecanı

Kırşehir’de Gençler Sınav Stresini Şölenle Attı

Kırşehir’de mandıra ve arsalar üzerinden 100 Milyon TL’lik iddia

Kırşehir'in merkezi noktalarındaki işletmeler ihaleye çıkıyor

Kırşehir Valiliği Uyardı: Bu Hesaptan Yapılan Paylaşımlara Dikkat