23 Nisan Kutlamalarında Çalınan ''Arapça Şarkı'' Meselesi

GÜNDEM 24.04.2022 - 12:12, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

23 Nisan Kutlamalarında Çalınan ''Arapça Şarkı'' Meselesi

Kırşehir'de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için çok güzel bir kutlama programı organize edilmişti.   Bir tarafta şarkılar söyleyen çocuklar diğer tarafta şiirleriyle vatan, millet sevgisini ortaya koyan öğrenciler...   Daha önce 23 Nisan kutlamalarında hepimizin yaptığı gibi çuval yarışması, mendil kapmaca, halat çekme yarışı gibi çok sayıda etkinlik vardı.   Uzun zamandır böyle bir organizasyon yapıldığına şahit olmamıştım.   Ancak, sosyal medya da büyük yankı uyandıran ''Arapça Şarkı'' tartışması kutlama programına gölge düşürdü.   Atatürk, Çocuk Bayramını tüm dünya çocuklarına armağan etti deriz hep.   Programa katılan ülkelerin çocukları, kendi dillerinde bestelenen şarkıları söyler ya da fonda çalınan şarkılara eşlik ederek sahne alırdı.   Bunlara defalarca kez şahit olduk, izledik, seyrettik ve alkış tuttuk.   Ancak Kırşehir Valiliği'nin yaptığı açıklama ile birlikte ben de durumun böyle olmadığını öğrenmiş bulunmaktayım.   Valilik yaptığı açıklamada diyor ki ; ''3 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ndaki coşkumuzu ve sevincimizi tüm dünya çocuklarıyla paylaşıyor, dostluk, kardeşlik ve barış mesajlarını çocuklar aracılığıyla tüm dünyaya iletme fırsatı buluyoruz. Bu anlayışa uygun olarak, etkinliklerde Kırşehir yöresi halkoyunlarımıza yer verildiği gibi ilimizdeki okullarda eğitim gören Türkmen öğrenciler de kendi ülkelerine ait halkoyunu gösterisi sunmuşlardır.   Katılımcıların büyük beğeni ile izledikleri etkinliklerin içerisinde yer alan Türkmen öğrencilerin gösterileri bahane edilerek bazı çevrelerce kutlamaların istismar edildiğini görmekten üzüntü duyduğumuzu ifade etmek isteriz.''   Buradan şunu sormak lazım ; Iraklı ya da Suriyeli Türkmen olunca dilleri de Arapça mı oluyor ?   Bu içeriği hazırlayanlar Türkmenlerin, Arapça konuştuğunu mu zannediyor ?   Türkmenlerin bizden bir farkı olmadığını bildiğimiz halde, neden onlar farklıymış gibi muamele ediliyor ?   Türkmenlerin en az bizim kadar güzel olan Kerkük Türküleri yok mu ?   Bu programı hazırlayan Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ya da her kimse , Türkçe'yi sadece Türkiye'de konuşulan bir dil mi zannediyorlar ?   Bana göre Valiliğin açıklaması , 23 Nisan kutlamalarında Arapça Şarkı çalınmasından daha skandal !   Ayrıca özellikle hassas bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde, farklı ülkelerden gelen öğrencilerin olmadığı bir etkinlikte sadece ''Arapça Şarkı'' çalınmasını da yersiz ve zamansız buluyorum.   Zaten sosyal medyada sürekli olarak bu tür örneklerin paylaşıldığı bir dönemde böyle bir duruma çanak tutmak da olayın diğer tarafı.   Umarım, bu tür programları Türk Dünyası'nın daha iyi bilen ve tanıyan, Türkçe'nin 300 Milyon insan tarafından konuşulan bir dil olduğunun farkına varan ve böylesi hassas dönemleri göz önünde bulundurabilen yetkililer hazırlar da bu şekilde haberlere konu olmayız.   Ömer Duran    

Kırşehir'de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için çok güzel bir kutlama programı organize edilmişti.

 

Bir tarafta şarkılar söyleyen çocuklar diğer tarafta şiirleriyle vatan, millet sevgisini ortaya koyan öğrenciler...

 

Daha önce 23 Nisan kutlamalarında hepimizin yaptığı gibi çuval yarışması, mendil kapmaca, halat çekme yarışı gibi çok sayıda etkinlik vardı.

 

Uzun zamandır böyle bir organizasyon yapıldığına şahit olmamıştım.

 

Ancak, sosyal medya da büyük yankı uyandıran ''Arapça Şarkı'' tartışması kutlama programına gölge düşürdü.

 

Atatürk, Çocuk Bayramını tüm dünya çocuklarına armağan etti deriz hep.

 

Programa katılan ülkelerin çocukları, kendi dillerinde bestelenen şarkıları söyler ya da fonda çalınan şarkılara eşlik ederek sahne alırdı.

 

Bunlara defalarca kez şahit olduk, izledik, seyrettik ve alkış tuttuk.

 

Ancak Kırşehir Valiliği'nin yaptığı açıklama ile birlikte ben de durumun böyle olmadığını öğrenmiş bulunmaktayım.

 

Valilik yaptığı açıklamada diyor ki ;

''3 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ndaki coşkumuzu ve sevincimizi tüm dünya çocuklarıyla paylaşıyor, dostluk, kardeşlik ve barış mesajlarını çocuklar aracılığıyla tüm dünyaya iletme fırsatı buluyoruz. Bu anlayışa uygun olarak, etkinliklerde Kırşehir yöresi halkoyunlarımıza yer verildiği gibi ilimizdeki okullarda eğitim gören Türkmen öğrenciler de kendi ülkelerine ait halkoyunu gösterisi sunmuşlardır.

 

Katılımcıların büyük beğeni ile izledikleri etkinliklerin içerisinde yer alan Türkmen öğrencilerin gösterileri bahane edilerek bazı çevrelerce kutlamaların istismar edildiğini görmekten üzüntü duyduğumuzu ifade etmek isteriz.''

 

Buradan şunu sormak lazım ; Iraklı ya da Suriyeli Türkmen olunca dilleri de Arapça mı oluyor ?

 

Bu içeriği hazırlayanlar Türkmenlerin, Arapça konuştuğunu mu zannediyor ?

 

Türkmenlerin bizden bir farkı olmadığını bildiğimiz halde, neden onlar farklıymış gibi muamele ediliyor ?

 

Türkmenlerin en az bizim kadar güzel olan Kerkük Türküleri yok mu ?

 

Bu programı hazırlayan Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ya da her kimse , Türkçe'yi sadece Türkiye'de konuşulan bir dil mi zannediyorlar ?

 

Bana göre Valiliğin açıklaması , 23 Nisan kutlamalarında Arapça Şarkı çalınmasından daha skandal !

 

Ayrıca özellikle hassas bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde, farklı ülkelerden gelen öğrencilerin olmadığı bir etkinlikte sadece ''Arapça Şarkı'' çalınmasını da yersiz ve zamansız buluyorum.

 

Zaten sosyal medyada sürekli olarak bu tür örneklerin paylaşıldığı bir dönemde böyle bir duruma çanak tutmak da olayın diğer tarafı.

 

Umarım, bu tür programları Türk Dünyası'nın daha iyi bilen ve tanıyan, Türkçe'nin 300 Milyon insan tarafından konuşulan bir dil olduğunun farkına varan ve böylesi hassas dönemleri göz önünde bulundurabilen yetkililer hazırlar da bu şekilde haberlere konu olmayız.

 

Ömer Duran

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.