Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doktorunun Büyük Başarısı

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.07.2019 - 20:02, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doktorunun Büyük Başarısı

Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından H. Çağdaş Basat büyük bir başarıya imza atarak belirli bir süre sonra vücutta eriyebilen biyokompozit vida tasarladı. Biyokompozit malzemeden faydalanılan vida sayesinde kırık, kıkırdak lezyonları ve çapraz bağ rahatsızlıklarının tedavisinde etkili sonuç alınıyor. Kemik dokusunu taklit ederek vücutta kaybolabilen ürün; omuz, diz ve bilekteki sorunların giderilmesinde yararlanılan titanyum içerikli malzemelere etkili bir alternatif sunuyor. Konuyla ilgili Dr. Öğr. Üyesi H. Çağdaş Basat yapmış olduğu açıklamada; “Yaklaşık 3 yıldır Hacettepe Teknokent’te BMT-BAPS bünyesinde mühendislerin de yer aldığı büyük bir ekiple birlikte, biyokompozit özellikteki ürünlerin tasarım ve üretimleri üzerine çalışmaktayız. Ürünleri, İntas vidası, ankorlar (pentas, basat, bankas), smart pin, bappin, kondrod, olarak sıralayabiliriz. Bu malzemelerin en temel özelliği vücutta eriyebiliyor olmalarıdır. Bir başka ifadeyle, bu malzemelerin uygulandığı yer, kemik bölgesiyse, malzeme kemiğe dönüşerek vücuda adapte olmaktadır. Diğer özellikleri sıralanacak olursa; ürünlerin, kullanıldıktan sonra tekrar bir ameliyat ile çıkarılmasına gerek duyulmazlar, ameliyat sonrasında dokuların iyileşme sürecini izlemek için istenen MR gibi tetkiklerde sinyallerde bozulmaya neden olmazlar ve de X-ray cihazlarından geçerken sinyal vermezler. Ürünlerin ortopedi alanında, özellikle açık ve kapalı omuz, diz, ayak bileği, dirsek gibi eklemleri ilgilendiren bağ ve kıkırdak yaralanmalarında kullanılması planlanmaktadır. Ekonomik olarak değerlendirildiğinde ise söz konusu malzemelerin ithâl olanlarının fiyatlarının yüksek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle ürünleri, kendi ülkemizde üretmek, bir taraftan maliyetleri ve de dışa bağımlılığı azaltırken diğer taraftan bu ürünlerin ihraç edilecek oluşu da ayrı bir kazanım olacaktır. Ürünlerin tasarım süreci boyunca desteklerini esirgemeyen değerli idarecilerime ve çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.” Dedi. Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Ali BULUT yapmış olduğu açıklamada “Hekimimizin tasarlamış olduğu ve türk mühendisleri tarafından %100 yerli olarak üretilen Biyokompozit vida’nın ortopedik ameliyatlarda çok kullanışlı ve faydalı bir ürün olacağına inanıyorum. Çalışmalarından dolayı hekimimizi tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından H. Çağdaş Basat büyük bir başarıya imza atarak belirli bir süre sonra vücutta eriyebilen biyokompozit vida tasarladı.

Biyokompozit malzemeden faydalanılan vida sayesinde kırık, kıkırdak lezyonları ve çapraz bağ rahatsızlıklarının tedavisinde etkili sonuç alınıyor. Kemik dokusunu taklit ederek vücutta kaybolabilen ürün; omuz, diz ve bilekteki sorunların giderilmesinde yararlanılan titanyum içerikli malzemelere etkili bir alternatif sunuyor.

Konuyla ilgili Dr. Öğr. Üyesi H. Çağdaş Basat yapmış olduğu açıklamada; “Yaklaşık 3 yıldır Hacettepe Teknokent’te BMT-BAPS bünyesinde mühendislerin de yer aldığı büyük bir ekiple birlikte, biyokompozit özellikteki ürünlerin tasarım ve üretimleri üzerine çalışmaktayız. Ürünleri, İntas vidası, ankorlar (pentas, basat, bankas), smart pin, bappin, kondrod, olarak sıralayabiliriz. Bu malzemelerin en temel özelliği vücutta eriyebiliyor olmalarıdır. Bir başka ifadeyle, bu malzemelerin uygulandığı yer, kemik bölgesiyse, malzeme kemiğe dönüşerek vücuda adapte olmaktadır. Diğer özellikleri sıralanacak olursa; ürünlerin, kullanıldıktan sonra tekrar bir ameliyat ile çıkarılmasına gerek duyulmazlar, ameliyat sonrasında dokuların iyileşme sürecini izlemek için istenen MR gibi tetkiklerde sinyallerde bozulmaya neden olmazlar ve de X-ray cihazlarından geçerken sinyal vermezler. Ürünlerin ortopedi alanında, özellikle açık ve kapalı omuz, diz, ayak bileği, dirsek gibi eklemleri ilgilendiren bağ ve kıkırdak yaralanmalarında kullanılması planlanmaktadır.

Ekonomik olarak değerlendirildiğinde ise söz konusu malzemelerin ithâl olanlarının fiyatlarının yüksek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle ürünleri, kendi ülkemizde üretmek, bir taraftan maliyetleri ve de dışa bağımlılığı azaltırken diğer taraftan bu ürünlerin ihraç edilecek oluşu da ayrı bir kazanım olacaktır. Ürünlerin tasarım süreci boyunca desteklerini esirgemeyen değerli idarecilerime ve çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Ali BULUT yapmış olduğu açıklamada “Hekimimizin tasarlamış olduğu ve türk mühendisleri tarafından %100 yerli olarak üretilen Biyokompozit vida’nın ortopedik ameliyatlarda çok kullanışlı ve faydalı bir ürün olacağına inanıyorum. Çalışmalarından dolayı hekimimizi tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.