Salça Kaynatan Kaynatana

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.09.2019 - 11:48, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Salça Kaynatan Kaynatana

Son dönemde artan gıda fiyatları ile birlikte salça fiyatlarında da fahiş zamlar yapılınca vatandaş kendi salçasını kendi üretmeye başladı. Özellikle geçtiğimiz ve bu yıl salçanın hammaddeleri olan domates ve kırmızı biberdeki fahiş fiyat artışı salça fiyatlarına da yansımıştı.Sebze fiyatlarının bir anda uçması vatandaşın üretime yönelmesine bu da 2019 yılında üretim bolluğu olmasına yol açtı.Hal böyle olunca domates ve kırmızı biber fiyatları da makul seviyeye indi.Pazardan bol bol salçalık ve menemenlik domates ve biber alan vatandaşlar kendi salçasını kendi yapmaya başladı. ÖZBAĞ BELEDİYE BAŞKANI DA SALÇA KAYNATTI Çevremizde sık sık karşılaştığımız salça kaynatan vatandaşlara Özbağ Belediye Başkanı Rasim Arazay da katıldı.Salça kazanını karıştıran Arazay'ın paylaşımı büyük beğeni aldı. Salça Yapımı ( Kaynatarak) Tarifi Yapılışı Domatesler yıkanır gelişi güzel kesilerek büyük tencereye konur, üzerine kırmızı biberler yıkanır, çekirdekleri çıkarılır ,gelişi güzel kesilerek domateslere ilave edilir, arada karıştırarak iyice yumuşayıncaya yaklaşık 1 saat kadar pişirilir ve blender ile iyice ezilir.Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur.Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.Aman dikkat bu aşamada kaynarken çok sıçrıyor ve yakıyor ben tencerenin kapağını yarım kapatarak kendimi koruyorum.Koyulaşıncaya kadar kaynatmak zor gelirse bez torbaya koyup süzdürebilirsiniz sonra fırında pişirirsiniz.Ben kaynattıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara koyup ters çevirdim.Sonra güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza ediyorum.Kullanılacağı zaman kavanoz açılınca üzerine sıvı yağ döküp kullanılırsa üzerinin küflenmesi ve bozulmasını engellemiş oluruz küçük bir tavsiye.Uğraşması çok ama mis gibi katkısız lezzetli güvenle yiyebileceğimiz salçabir sefer yapınca bir daha hazır salçayı kullanamayacaksınız. Salça yapımı püf noktaları nelerdir? Domatesleri iyice kaynattıktan sonra pürüzsüz bir kıvam alana kadar blenderdan geçirmelisiniz.Salçanızın sulanmaması için karıştırırken tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık salçanızı sulandıracaktır.Eğer salçanızı koyulaşana kadar ocakta kaynatmak istemiyorsanız salçanızı fırında yada üzerine bir tülbent örterek güneştede de bekletebilirsiniz. Güneşte bekletme yöntemi 3-4 gün sürebilir.Salçanızı cam kavanozlarda daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.Kavanoza koyduğunuz salçanızın üzerine zeytinyağı gezdirmek küflenmesini engelleyecektir.

Son dönemde artan gıda fiyatları ile birlikte salça fiyatlarında da fahiş zamlar yapılınca vatandaş kendi salçasını kendi üretmeye başladı.

Özellikle geçtiğimiz ve bu yıl salçanın hammaddeleri olan domates ve kırmızı biberdeki fahiş fiyat artışı salça fiyatlarına da yansımıştı.Sebze fiyatlarının bir anda uçması vatandaşın üretime yönelmesine bu da 2019 yılında üretim bolluğu olmasına yol açtı.Hal böyle olunca domates ve kırmızı biber fiyatları da makul seviyeye indi.Pazardan bol bol salçalık ve menemenlik domates ve biber alan vatandaşlar kendi salçasını kendi yapmaya başladı.

ÖZBAĞ BELEDİYE BAŞKANI DA SALÇA KAYNATTI

Çevremizde sık sık karşılaştığımız salça kaynatan vatandaşlara Özbağ Belediye Başkanı Rasim Arazay da katıldı.Salça kazanını karıştıran Arazay'ın paylaşımı büyük beğeni aldı.

Salça Yapımı ( Kaynatarak) Tarifi Yapılışı Domatesler yıkanır gelişi güzel kesilerek büyük tencereye konur, üzerine kırmızı biberler yıkanır, çekirdekleri çıkarılır ,gelişi güzel kesilerek domateslere ilave edilir, arada karıştırarak iyice yumuşayıncaya yaklaşık 1 saat kadar pişirilir ve blender ile iyice ezilir.Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur.Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.Aman dikkat bu aşamada kaynarken çok sıçrıyor ve yakıyor ben tencerenin kapağını yarım kapatarak kendimi koruyorum.Koyulaşıncaya kadar kaynatmak zor gelirse bez torbaya koyup süzdürebilirsiniz sonra fırında pişirirsiniz.Ben kaynattıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara koyup ters çevirdim.Sonra güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza ediyorum.Kullanılacağı zaman kavanoz açılınca üzerine sıvı yağ döküp kullanılırsa üzerinin küflenmesi ve bozulmasını engellemiş oluruz küçük bir tavsiye.
Uğraşması çok ama mis gibi katkısız lezzetli güvenle yiyebileceğimiz salça
bir sefer yapınca bir daha hazır salçayı kullanamayacaksınız. Salça yapımı püf noktaları nelerdir? Domatesleri iyice kaynattıktan sonra pürüzsüz bir kıvam alana kadar blenderdan geçirmelisiniz.Salçanızın sulanmaması için karıştırırken tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık salçanızı sulandıracaktır.Eğer salçanızı koyulaşana kadar ocakta kaynatmak istemiyorsanız salçanızı fırında yada üzerine bir tülbent örterek güneştede de bekletebilirsiniz. Güneşte bekletme yöntemi 3-4 gün sürebilir.Salçanızı cam kavanozlarda daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.Kavanoza koyduğunuz salçanızın üzerine zeytinyağı gezdirmek küflenmesini engelleyecektir.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.