Seyfe Gölü İçin Meclise Soru Önergesi

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 04.11.2019 - 19:33, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Seyfe Gölü İçin Meclise Soru Önergesi

Bilinçsiz kullanım nedeniyle suyu çekilen ve binlerce göçmen kuşu adeta çölde ağırlayan Seyfe Gölü için Kırşehir Milletvekili Metin İlhan Harekete geçti.İlhan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un cevaplandırması için meclise soru önergesi verdi. Seyfe Gölü, Orta Anadolu'da kuşların göç yolunda bulunan ve dünyanın en büyük flamingo topluluğu dahil olmak üzere yaklaşık 200 kuş türünü barındırıyor diyen İlhan Önergesinde, '' bu kuşların beslenme, üreme, konaklama alanı olarak kullandığı dünyanın önemli sulak alanlarından biridir. Göl ve çevresi birinci derece "doğal sit" ve "tabiat koruma" alanı olarak ilan edilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin de taraf olduğu Bern Sözleşmesi ile nesli tükenmekte olan 27 kuş türü de koruma listesine alınmıştır. Bu bağlamda; 1. Neredeyse tamamen kurumak üzere olan gölün bu hale gelmesinin sebepleri üzerine  araştırma yapılarak bir inceleme başlatılmış mıdır? Bu konuda bir rapor düzenlenmiş midir? 2. Gölü besleyen su kaynakları ile ilgili hatalı uygulamalar olmuş mudur? Oldu ise, bunlar nelerdir? 3. Gölü besleyen kaynaklardan, uluslararası sözleşme ve yasal mevzuatımıza aykırılık göstermesine rağmen su temin edildiği iddiaları doğru mudur? 4. Mühendislik hatasına sahip drenaj kanalları sebebiyle kuruyan arazinin birileri tarafından kazanılmaya çalışıldığı hususunda da iddialar yer almaktadır. Söz konusu bu iddialar da gerçeği yansıtmakta mıdır? 5. Gölün su havzası ile çevresinde üretimi yapılmakta olan ve bol su isteyen tarım ürünleri, belli bir plan ve denetim çerçevesinde mi yetiştirilmektedir? 6. Yıllardır can çekişen Seyfe Gölü'nü kurtarmak adına bir çalışmanız var mıdır?'' ifadelerine yer verdi.

Bilinçsiz kullanım nedeniyle suyu çekilen ve binlerce göçmen kuşu adeta çölde ağırlayan Seyfe Gölü için Kırşehir Milletvekili Metin İlhan Harekete geçti.İlhan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un cevaplandırması için meclise soru önergesi verdi.

Seyfe Gölü, Orta Anadolu'da kuşların göç yolunda bulunan ve dünyanın en büyük flamingo topluluğu dahil olmak üzere yaklaşık 200 kuş türünü barındırıyor diyen İlhan Önergesinde, '' bu kuşların beslenme, üreme, konaklama alanı olarak kullandığı dünyanın önemli sulak alanlarından biridir. Göl ve çevresi birinci derece "doğal sit" ve "tabiat koruma" alanı olarak ilan edilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin de taraf olduğu Bern Sözleşmesi ile nesli tükenmekte olan 27 kuş türü de koruma listesine alınmıştır. Bu bağlamda;

1. Neredeyse tamamen kurumak üzere olan gölün bu hale gelmesinin sebepleri üzerine  araştırma yapılarak bir inceleme başlatılmış mıdır? Bu konuda bir rapor düzenlenmiş midir?

2. Gölü besleyen su kaynakları ile ilgili hatalı uygulamalar olmuş mudur? Oldu ise, bunlar nelerdir?

3. Gölü besleyen kaynaklardan, uluslararası sözleşme ve yasal mevzuatımıza aykırılık göstermesine rağmen su temin edildiği iddiaları doğru mudur?

4. Mühendislik hatasına sahip drenaj kanalları sebebiyle kuruyan arazinin birileri tarafından kazanılmaya çalışıldığı hususunda da iddialar yer almaktadır. Söz konusu bu iddialar da gerçeği yansıtmakta mıdır?

5. Gölün su havzası ile çevresinde üretimi yapılmakta olan ve bol su isteyen tarım ürünleri, belli bir plan ve denetim çerçevesinde mi yetiştirilmektedir?

6. Yıllardır can çekişen Seyfe Gölü'nü kurtarmak adına bir çalışmanız var mıdır?'' ifadelerine yer verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.