Köylülerin yaylalarına girememesi, Kırşehir için uyarı oldu

GÜNDEM 02.05.2026 - 11:46, Güncelleme: 02.05.2026 - 12:01
 

Köylülerin yaylalarına girememesi, Kırşehir için uyarı oldu

Ordu’da altın madeni sondajına karşı çıkan köylülerin, şirketin şikâyeti ve güvenlik önlemleri nedeniyle kendi yaylalarına giremediği iddiası, çok sayıda altın madeni ruhsatı bulunan Kırşehir için de dikkat çekici bir uyarı olarak değerlendiriliyor.

Ordu’nun Aybastı ilçesinde Korgan ve Perşembe Yaylaları’nın bitişiğinde sürdürülen altın madeni sondaj çalışmaları, çevre mücadelesinin geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne serdi. Taşyapı’nın iştiraki Taşzemin firmasının başlattığı sondaj faaliyetlerine karşı bölge halkı toprağını, suyunu ve yaylalarını korumak için direnişini sürdürürken, yaşanan son gelişmeler dikkat çekici bir tablo ortaya koydu. Şirketin şikâyeti ve bölgede alınan güvenlik önlemleri nedeniyle köylülerin kendi yaylalarına, hayvanlarının bulunduğu alanlara ve yaşam sahalarına girmekte zorlandığı belirtiliyor. Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, yaklaşık 2 bin hektarlık alanın kapatıldığını, çok sayıda jandarmanın bölgede görev yaptığını ve yöre halkının alana yaklaştırılmadığını ifade etti. Maden şirketinin, sondaj sahasında bulunan karot sandıklarının taşındığı gerekçesiyle köylülerden milyonlarca dolarlık tazminat talep ettiği iddiası ise tepkileri daha da artırdı. Köylüler, kendilerine ait gördükleri yaylaları, meraları ve su kaynaklarını korumaya çalışırken; şirketin şikâyetleri nedeniyle yaşam alanlarından uzaklaştırıldıklarını savunuyor. Ordu’da yaşanan bu süreç, çok sayıda altın madeni ruhsat alanının bulunduğu Kırşehir için de ciddi bir uyarı niteliği taşıyor. Kent merkezi yakınları başta olmak üzere birçok yerleşim noktasında altın madeni ruhsatlarının bulunması, benzer bir tablonun ilerleyen süreçte Kırşehir’de de yaşanabileceği endişesini güçlendiriyor. Bugün Ordu’da köylünün kendi yaylasına girememesi, yarın Kırşehir’de köylülerin meralarına, tarlalarına, su kaynaklarına ve yaşam alanlarına erişim sorunu yaşaması ihtimalini akıllara getiriyor. Bu nedenle Kırşehir’deki maden ruhsatları yalnızca ekonomik bir faaliyet olarak değil; doğa, tarım, hayvancılık, su varlığı ve yerleşim güvenliği açısından da değerlendirilmesi gereken kritik bir mesele olarak öne çıkıyor. Ordu yaylalarında yaşananlar, Kırşehir’e açık bir mesaj veriyor: Maden projeleri henüz sondaj aşamasındayken bilimsel, hukuki ve toplumsal denetim güçlü biçimde işletilmezse, bugün başka bir bölgede yaşanan gerilim yarın Kırşehir’in köylerinde ve doğal alanlarında da karşımıza çıkabilir. İŞTE MADEN KISKACINDAKİ KORGAN YAYLASI    
Ordu’da altın madeni sondajına karşı çıkan köylülerin, şirketin şikâyeti ve güvenlik önlemleri nedeniyle kendi yaylalarına giremediği iddiası, çok sayıda altın madeni ruhsatı bulunan Kırşehir için de dikkat çekici bir uyarı olarak değerlendiriliyor.

Ordu’nun Aybastı ilçesinde Korgan ve Perşembe Yaylaları’nın bitişiğinde sürdürülen altın madeni sondaj çalışmaları, çevre mücadelesinin geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne serdi. Taşyapı’nın iştiraki Taşzemin firmasının başlattığı sondaj faaliyetlerine karşı bölge halkı toprağını, suyunu ve yaylalarını korumak için direnişini sürdürürken, yaşanan son gelişmeler dikkat çekici bir tablo ortaya koydu.

Şirketin şikâyeti ve bölgede alınan güvenlik önlemleri nedeniyle köylülerin kendi yaylalarına, hayvanlarının bulunduğu alanlara ve yaşam sahalarına girmekte zorlandığı belirtiliyor. Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, yaklaşık 2 bin hektarlık alanın kapatıldığını, çok sayıda jandarmanın bölgede görev yaptığını ve yöre halkının alana yaklaştırılmadığını ifade etti.

Maden şirketinin, sondaj sahasında bulunan karot sandıklarının taşındığı gerekçesiyle köylülerden milyonlarca dolarlık tazminat talep ettiği iddiası ise tepkileri daha da artırdı. Köylüler, kendilerine ait gördükleri yaylaları, meraları ve su kaynaklarını korumaya çalışırken; şirketin şikâyetleri nedeniyle yaşam alanlarından uzaklaştırıldıklarını savunuyor.

Ordu’da yaşanan bu süreç, çok sayıda altın madeni ruhsat alanının bulunduğu Kırşehir için de ciddi bir uyarı niteliği taşıyor. Kent merkezi yakınları başta olmak üzere birçok yerleşim noktasında altın madeni ruhsatlarının bulunması, benzer bir tablonun ilerleyen süreçte Kırşehir’de de yaşanabileceği endişesini güçlendiriyor.

Bugün Ordu’da köylünün kendi yaylasına girememesi, yarın Kırşehir’de köylülerin meralarına, tarlalarına, su kaynaklarına ve yaşam alanlarına erişim sorunu yaşaması ihtimalini akıllara getiriyor. Bu nedenle Kırşehir’deki maden ruhsatları yalnızca ekonomik bir faaliyet olarak değil; doğa, tarım, hayvancılık, su varlığı ve yerleşim güvenliği açısından da değerlendirilmesi gereken kritik bir mesele olarak öne çıkıyor.

Ordu yaylalarında yaşananlar, Kırşehir’e açık bir mesaj veriyor: Maden projeleri henüz sondaj aşamasındayken bilimsel, hukuki ve toplumsal denetim güçlü biçimde işletilmezse, bugün başka bir bölgede yaşanan gerilim yarın Kırşehir’in köylerinde ve doğal alanlarında da karşımıza çıkabilir.

İŞTE MADEN KISKACINDAKİ KORGAN YAYLASI

 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.