Diyet Alternatif Değil Tamamlayıcıdır

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.01.2020 - 12:44, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Diyet Alternatif Değil Tamamlayıcıdır

Her yazımda bahsettiğim gibi, beslenme hayata tutunmanın ilk basamağıdır. Yeterli ve dengeli beslenme önce anne sütü ardından katı besinlere geçiş süreci ile olur. Besini zehirden ayırt eden dozu iyi ayarlandığı zaman, hastalıkların oluşumunu geciktirmede, var olan hastalıkların bizi negatif yönde etkilemesinden koruyucudur. Hastalıklarda, özellikle diyabet, kalp hastalığı, bazı kanser türleri ve metabolik sendrom veya semdrom X de diyet tevdileri alternatif değil ilaç tedavisi ile birlikte tamamlayıcıdır. Şu an önerilen ve kullanılan diyabet ilaçları ince bağırsaktan emiliyor, böbrek ve karaciğerde metabolize oluyor, yani bu organlara toksik bir yük yapıyor. Bunun yanı sıra B12 ve demir emilimini azaltıyor, kişiye uygun, kültürü ile bağlantılı diyet programları bu vitamin ve mineral eksikliklerine karşı vücudu koruyor. Bazı kanser ilaçları vücuttan soydum ve potasyumun atılmasına, böbreklere yük binmesine, yorgunluk ve halsizliğe sebep oluyor. Diyete eklene meyveler ve sebzeler ile bu eksiklikler minimum düzeye inerek kişinin sağlığını bozulmaması hedefleniyor. Çağın sorunu sendrom X içinde durum aynı; insülin direnci, hipertansiyon, bel çevresi yağlanması ile karakterize obezitenin yeni adı olan bu sendrom ilaç tedavisiyle birlikte uygulanan diyet ve egzersiz ile etkileri azaltılabiliyor. Avrupada her yıl 600.000 kişi kiloya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Diyet, zayıflama (obezite) için yılda 1.700.000 Euro para harcanıyor. Ancak sonuç hep daha kötüye gidiyor, bulaşıcı olmayan hastalık olan metabolik sendrom hızla yayılıyor. Yapılması gereken ise basit; eğitim! İyi ve sağlıklı bir nesil için ailelere beslenme konusunda kapsamlı eğitimlerin verilmesi, evde sağlık hizmeti ile birlikte kişilerin düzenli kontrollerinin yapılması ve devletin bunlara teşvik vermesi gerekiyor. Ardından okul kantinlerine, cadde ve sokaklardaki restaurant ve kafelere teftişlerin artması ve kaliteli gıdaya ulaşmamızın sağlanması gerekiyor. Sağlıklı bir insan, günlük alması gereken enerjiyi doğal ve işlenmemiş besinlerden alması sağlanmalı ve kişilerin kontrol sistemi ile kendilerini takip etmeleri gerekmektedir. Belirttiğim gibi obezite, insülin direnci metabolik sendrom bulaşıcı olmayan hastalıklardır. Halk sağlığı sorunudur. Diyet burada alternatif değil tamamlayıcı bir tedavidir. Beslenme konusunda destek alın, kilolu olmayı, hasta olmayı beklemeyin. Sağlık sizinle olsun…

Her yazımda bahsettiğim gibi, beslenme hayata tutunmanın ilk basamağıdır. Yeterli ve dengeli beslenme önce anne sütü ardından katı besinlere geçiş süreci ile olur. Besini zehirden ayırt eden dozu iyi ayarlandığı zaman, hastalıkların oluşumunu geciktirmede, var olan hastalıkların bizi negatif yönde etkilemesinden koruyucudur.

Hastalıklarda, özellikle diyabet, kalp hastalığı, bazı kanser türleri ve metabolik sendrom veya semdrom X de diyet tevdileri alternatif değil ilaç tedavisi ile birlikte tamamlayıcıdır.

Şu an önerilen ve kullanılan diyabet ilaçları ince bağırsaktan emiliyor, böbrek ve karaciğerde metabolize oluyor, yani bu organlara toksik bir yük yapıyor. Bunun yanı sıra B12 ve demir emilimini azaltıyor, kişiye uygun, kültürü ile bağlantılı diyet programları bu vitamin ve mineral eksikliklerine karşı vücudu koruyor.

Bazı kanser ilaçları vücuttan soydum ve potasyumun atılmasına, böbreklere yük binmesine, yorgunluk ve halsizliğe sebep oluyor. Diyete eklene meyveler ve sebzeler ile bu eksiklikler minimum düzeye inerek kişinin sağlığını bozulmaması hedefleniyor.

Çağın sorunu sendrom X içinde durum aynı; insülin direnci, hipertansiyon, bel çevresi yağlanması ile karakterize obezitenin yeni adı olan bu sendrom ilaç tedavisiyle birlikte uygulanan diyet ve egzersiz ile etkileri azaltılabiliyor.

Avrupada her yıl 600.000 kişi kiloya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Diyet, zayıflama (obezite) için yılda 1.700.000 Euro para harcanıyor. Ancak sonuç hep daha kötüye gidiyor, bulaşıcı olmayan hastalık olan metabolik sendrom hızla yayılıyor.

Yapılması gereken ise basit; eğitim!

İyi ve sağlıklı bir nesil için ailelere beslenme konusunda kapsamlı eğitimlerin verilmesi, evde sağlık hizmeti ile birlikte kişilerin düzenli kontrollerinin yapılması ve devletin bunlara teşvik vermesi gerekiyor.

Ardından okul kantinlerine, cadde ve sokaklardaki restaurant ve kafelere teftişlerin artması ve kaliteli gıdaya ulaşmamızın sağlanması gerekiyor.

Sağlıklı bir insan, günlük alması gereken enerjiyi doğal ve işlenmemiş besinlerden alması sağlanmalı ve kişilerin kontrol sistemi ile kendilerini takip etmeleri gerekmektedir.

Belirttiğim gibi obezite, insülin direnci metabolik sendrom bulaşıcı olmayan hastalıklardır. Halk sağlığı sorunudur.

Diyet burada alternatif değil tamamlayıcı bir tedavidir.

Beslenme konusunda destek alın, kilolu olmayı, hasta olmayı beklemeyin.

Sağlık sizinle olsun…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.